На първо четене: Държавните бюджети за 2021 г. минаха в парламента

17:43, 06 ное 20 / Политика 25 2420 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентът прие на първо четене проектът на държавевн бюджет за 2021г., както и бюджетите за дпгпдона на Здравната каса и държавното осигуряване. Гласуването влезе в дневния ред извънредно и със скандал. От опозицията обявиха, че няма да се регистрират, нито да участват в гласуването на финансовата рамка за догодина. Те заподозряха ГЕРБ, че викат депутати в карантина, за да си осигурят кворума.

Нов скандал в парламента: Крепи ли се кворумът на заразени депутати?

Държавният бюджет.  За 2021 г. минималната заплата става 650 лева или с 40 лева повече. Най-ниските пенсии от 1 януари ще са 300 лева, а най-високите 1440. Засега се предвижда още едно повишаване на пенсиите с 5% от средата на годината.

И следващата година се очаква приходите да са по-малко от разходите. Очакваните приходи за следващата година са 47,6 млрд. лева, срещу 52,5 млрд. лева разходи. От разходите над 3 млрд. са отделени за справяне с COVID кризата.

Приоритети в Бюджет 2021 са образованието, здравеопазването и социалната политика.И трите сфери получават значително повече средства.

В бюджета е заложен 10% ръст на заплатите в бюджетния сектор, 30% ръст на заплатите на работещи на първа линия в борбата с COVID-19 и 15% ръст на заплатите в системата на МВР.

Предвидено е за следващата година да бъдат подпомогнати домакинствата с 1,6 млрд. лева, а бизнесът с малко над половин милиард. Над 700 млн. лева ще бъдат дадени на държавния сектор за борба с коронавируса, а над 75 млн. лева са отделени за съфинансиране на европрограми за помощ за COVID.

Проекта подкрепиха ГЕРБ и "Обединени патриоти", които го определиха като "бюджет на изпълнените обещания". В негова подкрепа гласува и един депутат от "Воля".  Против гласуваха от ДПС и отцепниците от БСП, наричащи себе си „Прогресивни социалисти“. От "БСП за България" не участваха в гласуването и в дискусията.

Борисов нареди промени в Бюджет 2021

 

 

Държавното осигуряване. Новият бюджет предвижда минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с 50 лева и да стигне до 300 лева, а максималната с 240 лв., като стане 440 лв. Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли догодина, а от януари до март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева.

Заложено е увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лв. заради увеличение на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 380 лв., предаде БНТ.

Предвидените разходи за пенсии догодина са над 12, 3 млрд. лв. или са с почти 17% по-високи в сравнение с тази година. Държавата ще осигури над 6 милиарда и 20О милиона лева за покриване на недостига в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Патриотите подкрепиха бюджета и се похвалиха, че минималната пенсия става 300 лева, както са обещали, за „ужас на социалистите“.

Според ДПС обаче заложеният бюджет не гарантира бъдещи реформи, а води до наливане на средства, които трудно ще бъдат компенсирани. Дефицитът по бюджетът, който е заложен, е над 6 млрд. лева. Отцепилите се социалисти също не подкрепиха бюджета с мотив, че липсва грижа за възрастните хора, а обезщетенията за майчинство и безработица са замразени.

Водещите парламентарни комисии одобриха финансовата рамка за 2021 г.

НЗОК. Бюджетът на касата през следващата година се увеличава с над 340 милиона лева и ще надхвърли 5,084 млрд. лв. Парите за болниците са с почти 127 милиона и ще достигнат 2,374 млрд. лв.

Заложените средства за лекарства са 1,332 млрд. лв. – с 88 милиона лева повече в сравнение с тази година. Почти 116 млн. са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ – по това перо заложеното увеличение е с около 6 милиона лева. Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари. Увеличението е с около 17 милиона лева.

От „Обединените патриоти“ поискаха и допълнителни средства за лечението на COVID- 19, а от ДПС повече буфери. Резерви изказаха и независимите социалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама