COVID-19 по света: Нови рекорди по заразени с COVID-19 в Европа

18:35, 06 ное 20 25 3088 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нови рекорди по заразени с коронавирус в Европа, въпреки по-строгите мерки, въведени в много страни. Над 58 хиляди инфектирани за денонощие регистрира Франция за първи път. Така с над 1,6 млн. заразени страната е на първо място в Европа.

По брой заразени за денонощие следват Италия и Полша – съответно с над 34 и 27 хиляди. В Германия заразените за първи път са над 21 хиляди за 24 часа. Рекорд отбелязаха и в Гърция - близо 3 хиляди новозаразени ден преди страната да влезе в национална карантина, съобщи bTV.

Мерките

В някои страни в Европа вече има пълна блокада или тежки ограничения. „Локдаун“ има в Гърция от събота до края на месеца.

Австрия вече въведе такава карантина при разпространение на вируса 615 на 100 хил. души. Подобни са данните и в Италия – 564 на 100 хил., където влиза в сила вечерен час и затваряне на магазини, след поредица от други мерки, съобщи bTV.

Частична карантина въведоха Португалия, Унгария и Германия, където заболеваемостта също е по-ниска от тази у нас – 248 души на 100 хил. Най-тревожно е разпространението на вируса в момента в Белгия, Чехия, Люксембург и Словения.

Въпреки по-строгите мерки, много страни отчитат нови рекорди по заразени с коронавирус. 58 000 инфектирани за денонощие регистрира Франция. С над 1 600 000 заразени страната е на първо място в Европа.

Рекорд е отбелязан и в Гърция - близо 3000 новозаразени, ден преди страната да влезе в национална карантина.

Румъния ще въведе от понеделник вечерен час в цялата страна и ще затвори всички училища за месец, обяви правителството след удвояване на дневния брой на заразените с COVID-19 за две седмици.

От понеделник всички магазини ще затварят в 21 часа, хората не трябва да напускат домовете си от 23 до 5 часа сутринта, гласи заповед на властите. Маските на открито стават задължителни на цялата територия на Румъния, в която за 6 декември са насрочени парламентарни избори. Затварят се всички пазари на закрито за селскостопански продукти, а тези на открито може да работят при спазване на нормите за здравна защита. Забраняват се всички празненства на открито и закрито, а на частни събития и религиозни служби по повод венчавка, кръщене или погребение се разрешават максимум осем души.

За последните 24 часа са регистрирани 9714 заразени, като около 1000 пациенти са настанени в интензивни отделения – два пъти повече, отколкото преди месец.

Гърция въвежда пълна карантина до края на месеца

Втора карантина в Англия

От полунощ в Англия влязоха в сила нови мерки срещу коронавируса. Затворени са всички магазини, освен тези за хранителни стоки, а препоръките към хората са да си останат по домовете. За разлика от предния път – сега англичаните могат да се срещат с приятели на открити обществени места, но при едно условие – да са на социална дистанция. Правителството подчерта, че дава приоритет на образованието – училищата, колежите и университетите ще остават отворени. При първото затваряне през обучението се провеждаше онлайн.

Колкото и странно да звучи, правителството специално заяви, че обществените тоалетни могат да останат отворени. Заради широко коментираното оплакване от затварянето им предния път, което е довело до нарушаване на благоприличието от граждани, които са нямали възможност да ги ползват.

Паркове и замъци няма да затварят. Ако през май месец седенето на пейка се тълкуваше като нарушаване на правилата, освен ако човек не си почива от упражненията на открито, сега – слънчевите бани в парка са разрешени. Позволено е до двама приятели да сядат на една пейка в парка.

Правителството се притеснява от последствията от затлъстяването, психичното здраве и други проблеми, причинени от физическата неактивност по време „локдауна“. За разлика от първото затваряне, зъболекарите и оптиките ще работят. По-рано премиерът Джонсън опита да успокои критиците на строгите мерки и обеща, че няма да има продължаване на карантината след 2 декември.


Снимка: CanStockPhoto

Над 100 души са били арестувани за нарушаване на противоепидемичните правила след наложената карантина. Въпреки новите ограничения, в централен Лондон се събраха хора, избрали да пренебрегнат новите разпоредби като общуват по опасен за здравето начин,
отбеляза полицията и се закани да има още арести, тъй като проверките продължават.

Сблъсъци в Любляна

Неколкостотин демонстранти, протестиращи срещу въведените от словенските власти карантинни ограничения, се събраха на неразрешен митинг в столицата Любляна. Протестиращите се отзоваха на призив в социалните мрежи на AnonymousSlovenia и предизвикаха сблъсъци с полицаите в центъра на Любляна, като хвърляха по униформените пиротехнически средства и павета.

Полицията използва специални средства и затвори улици, водещи към сградата на парламента и участниците трябваше са се изтеглят от централната част на града, съобщи БТА. За справяне с безредиците се включи и конна полиция. Органите на реда използваха водни оръдия сълзотворен газ.

По информация на телевизионния канал „Поп ТВ“ двама души са били откарани в болница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама