Джо Байдън е много близо до победата

19:50, 06 ное 20 / Свят 25 3276 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Доналд Тръмп или Джо Байдън – името на следващия американски президент все още е загадка. Броенето продължава, след като рекорден брой граждани дадоха гласа си.

Джо Байдън поведе в родния си щат Пенсилвания с 5 587 гласа, където се изкачи, след като отстъпваше с повече от 600 000 гласа, съобщава „Ню Йорк пост“, цитиран от БГНЕС.

Процентът на гласовете на кандидата от Демократическата партия в ключовия щат се качи повече от два дни след затварянето на избирателните секции във вторник вечерта. В момента той е 49,5% на 49,4% в полза на Байдън при 98% преброяване на гласовете. Все още предстои да бъдат преброени изпратени по пощата бюлетини.

Байдън пое лидерската позиция и в Джорджия (16 избиратели), съобщава Axios, цитиран от БГНЕС. Според Фокс Нюз, той вече има 2 449 371 гласа срещу 2 448 454 за Тръмп. От избирателната комисия в Джорджия съобщииха, че ще има повторно преброяване на бюлетините в щата. Причината е минималната разлика между двамата кандидати и фактът, че изходът от вота в този щат, може да се окаже решаващ за изхода от надпреварата за Белия дом.

Изборите в САЩ: Байдън на косъм от победата, Тръмп оспорва резултата

Развръзката ще дадат резултатите от няколко ключови щата. ВВС публикува вариантите за победа на двамата кандидати. За да стане президент, Джо Байдън трябва да спечели още един от щатите Аризона (11), Северна Каролина (15) и Невада (6).

Още по-рано през деня  Байдън изрази увереност, че ще спечели вота. „В Америка гласуването е свещено. Така хората от тази нация изразяват своята воля и тя е волята на гласоподавателите. Не друг и не друго избира президента на Америка. Затова всяка бюлетина трябва да бъде преброена и точно това ще видим в момента. Демокрацията понякога е объркана и понякога заслужава търпение. Но това търпение сега се възнаграждава повече от 240 години със система на управление, на която завижда целият свят“, каза Байдън, съобщи bTV.

Председателят на Камарата на представителите – Нанси Пелоси от Демократическата партия, вече определи Джо Байдън като „избрания президент“.

Защо гласувах за Тръмп – разказът на една българка в САЩ

Борещият се за втори мандат Доналд Тръмп отново заяви, че ще оспорва изборните резултати заради измами и корупция при гласуването по пощата.  „Ако преброите законните гласове, аз печеля лесно. Ако броите незаконните гласове, те се опитват да ни откраднат изборите. Ако броите гласовете, които пристигнаха много късно, ние ги следим много внимателно, но много пристигнаха късно. Аз спечелих категорично много ключови щати, включително мащабни победи във Флорида, Айова, Индиана, Охайо и това са само няколко. Постигнахме тези и много други победи въпреки историческата намеса в изборите на големите медии, големите пари и големите технологии“, заяви републиканецът.

Продължават и протестите в различни щати. Най-многобройно беше недоволството в Аризона и Финикс, където се събраха предимно привърженици на Тръмп и то в близост до избирателните секции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама