Радев наложи вето върху промените за нерегламентирания превоз

17:09, 05 ное 20 / Политика 25 3304 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху промените в нерегламентирания превоз на пътници, съобщиха от президентството. Те бяха приети на 28 октомври през преходните и заключителните разпоредби на гласуваните тогава промени в Кодекса на търговското корабоплаване.

Измененията предвиждат, който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз да се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, да се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.

Затвор за нерегламентиран превоз на пътници

Президентът не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и понастоящем са обявени за административно нарушение. „Когато обаче едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред. Преследването на „сивата икономика“ трябва да става с механизмите на правовата държава - прецизни нормативни актове, приети в предвидим и открит законодателен процес“, заявява държавният в глава.

В мотивите си Радев посочва, е не са уточнени критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. Според президента не се поставя точна граница кога едно лице може да поделя разходите си за пътуване до определено място, ползвайки се свободно от правата си върху съответното моторно превозно средство, от случаите, когато деянието съставлява административно нарушение или престъпление.

„Ако едни и същи действия могат да бъдат третирани като административно нарушение и като престъпление, се оставя твърде голяма свобода за преценка на правоприлагащите органи, а гражданите нямат яснота относно квалификацията на извършеното от тях деяние. И двете последици са несъвместими с изискванията на правовата държава“, пише в мотивите си президентът.

Радев критикува и предвиденото отнемане в полза на държавата на автомобила, независимо от собствеността върху него, тъй като то може да представлява необосновано нарушение на правото на собственост, гарантирано от Конституцията.

Президентът отбелязва и че по посочения законопроект няма доклад на нито една комисия в парламента. „След месеци на бездействие промените в Наказателния кодекс се приемат с друг закон, който не е свързан по никакъв начин с техния предмет. Да се компенсира това бездействие, като се приемат разпоредби, които оставят съмнение в тяхната прецизност, но въвеждат наказателна отговорност, е недопустимо“, категоричен е той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама