Коронавирусът в България: Проверки в две болници заради смъртни случаи

19:38, 03 ное 20 25 3857 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От четвъртък в столицата ще заработят мобилни екипи пред държавните болници, които ще правят бързи антигенни тестове за коронавирус и ще консултират пациенти. Такива ще бъдат разположени и пред болниците с над 50% държавна собственост в цялата страна – университетските болници и големите здравни заведения в градовете, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Всеки, който има симптоми ще може да се тества. Много рядко контактни хора без симптоми дават положителни резултати, посочи здравният министър. По думите му идеята е на максимално много хора да се направят такива тестове, за да се ориентираме каква е епидемиологичната обстановка в страната.

Коронавирусът в България: Повече линейки в София и проверки на лабораториите

20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи от днес ще подпомагат работата на Столичната регионална здравна инспекция. „Ситуацията е изключително утежнена заради растящия брой положителни проби и изискването за връчване на предписания за карантиниране. От края на септември досега много служители на здравната инспекция бяха положителни за COVID-19, което наложи извеждането им от работата на институцията”, заяви проф. Костадин Ангелов. 

Идеята за връчването на предписанията за карантина с SMS е входирана в парламента и народните представители трябва да я гласуват, за да може да с пристъпи към нея. По думите му обаче най-добрият начин за това е на хартиен носител, защото те служат за издаването на болничен лист. Ако обаче броят на заразените продължи да се покачва може да се премина към уведомяване по електронен път и с SMS.

Осем месеца хаос, грешки и бездействие

Проверки в две болници заради смъртни случаи

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ стартира проверки в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“- Кърджали и в МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Разград във връзка с обявени днес смъртни случаи на две жени, на 33 г. и 21 г. И двете пациентки са с доказана коронавирусна инфекция, но в системата липсва информация за придружаващи заболявания, обявиха от агенцията. 

Електронни направления за PCR тестове и проверки 

От следващата седмица личните лекари ще издават електронни направления за PCR тестове. „Председателят на надзора на Касата г-жа Начева ме увери, че до края на седмицата се извършват всички технически тестове за издаването на електронните направления, за да бъдат удовлетворени желанията на общопрактикуващите лекари. Приключват тестовете на тази система и от другата седмица това ще се случи, каза Ангелов. Той добави, че е обсъдено дали антигенните тестове могат да заместят PCR тестовете, но те не могат да служат за карантиниране и изолация и затова направления за тях няма да бъдат издавани.

Вече са започнали проверките в лабораториите и в болниците. Здравният министър е възложил проверка и на рекордния брой починали от Covid-19 за изминалото денонощие. Днес проф. Ангелов ще посети Бургас, за да се запознае със създадената организация за бърз достъп на граждани до адекватна медицинска грижа. Министърът съобщи, че още вчера е разпоредил на РЗИ-Бургас лечебните заведения да увеличат капацитета си за прием на лица с COVID-19 от 10% на 20%.

Увеличават леглата в Бургас

Допълнителни 50 легла ще бъдат предоставени за лечение на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ-Бургас, обяви здравният министър проф.Костадин Ангелов, който бе на посещение в Бургас, съобщи Министерство на здравеопазването. "Няма опасност пациент да остане без болнично лечение", увери министърът.

Обсъжда се вариант за разредено присъствие на учениците от 8 до 12 клас

Към момента 25 училища провеждат обучение в електронна среда. Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай, коментира образователният министър Красимир Вълчев в ефира на БНТ.

Най-късно в началото на следващата седмица ще има решение за училищата след 11 ноември. Детските градини ще продължат да работят, тъй като те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.

Гърция ограничава влизането през ГКПП-Промахон

От 21 до 5 часа през ГКПП- Промахон за влизане в Гърция ще бъдат пропускани само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси. Ограничението ще продължи до 17.11.2020 г, съобщи МВР.

В Румъния се пропускат влизащи от България само с отрицателен PCR тест

От днес на граничните пунктове с Румъния се пропускат влизащи от България с отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа. Влизащите в Румъния, които не предоставят такъв документ, се поставят под карантина за 14 дни на посочено от тях място за пребиваване.

За транзитно преминаване без PCR тест ще бъдат допускани лица, притежаващи документи за пребиваване в друга държава-членка на Европейския съюз, които ще напуснат територията на страната до 24 часа.

Ограничението не се отнася за транспортен персонал, ангажиран с превоз на пътници, товари и стоки, официални длъжностни лица, погранични работници, медицински специалисти, участници в международни спортни и културни събития, пътуващи с цел обучение.

Денонощието в цифри

2427 са новите случаи на коронавирус у нас, установени при направени 7 910 PCR теста. Позитивни за инфекцията са 30,6% от тестваните. Потвърдените с COVID-19 вече са 56 496, показват данните в Единния информационен портал. Над една трета от новозаразените са в столицата - 949. 255 са новите случаи в област Пловдив, над 100 във Варна и Благоевград.

През последното денонощие от инфекцията са починали 51 души. Жертвите на болестта вече са 1 349. В болница се лекуват 2 841, от които 180 са в интензивно отделение. Още 507 са преборили болестта за последните 24 часа. Излекуваните до момента са 21 037.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама