Коронавирусът в България: Повече линейки в София и проверки на лабораториите

17:56, 02 ное 20 25 4256 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

До края на седмицата броят на линейките, с които разполага Центърът за спешна медицинска помощ в столицата, ще бъде значително увеличен. Още днес из улиците на София тръгват 10 буса на МВР и пожарната, които ще подпомогнат работата на екипите на Спешна помощ. 6 от тях са оборудвани линейки, останалите 4 автомобила са със седалки и ще обслужват по-леки случаи. Пациентите пък ще бъдат транспортирани до лечебните заведения от парамедик или фелдшер. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на здравния министър, министъра на вътрешните работи и началника на Спешната помощ в София.

До сряда Центърът за спешна медицинска помощ в столицата ще получи още 17 напълно оборудвани линейки, с които парамедици ще могат да откликват на спешни повиквания. Така при сегашните 25 коли за дневно дежурство само след броени дни автомобилите ще се удвоят до 52.

Виновни са директорите, не лекарите

До това решение се стигна след като миналата седмица броят на заразените у нас скочи драстично и се оказа, че Спешна помощ не успява да отговори на всички сигнали, а пациенти чакат линейки с часове. 

Проф. Ангелов обвини за това директорите на болниците, а не лекарите и сестрите. По думите на здравния министър до тази ситуация се е стигнало, тъй като голяма част от лечебните заведения в София не са разкрили необходимите легла за Covid пациенти и линейките е трябвало да търсят на момента свободни места. Той още веднъж обяви, че лично започва проверка дали заповедта му за отделяне на 10% от капацитета на болниците за пациенти с коронавирус се изпълнява и предупреди, че ще има санкции за нарушителите.

Проф. Ангелов обясни, че интензивните легла в България са 40 000, и от тяхна територията на София са 12 000. Ако по заповед 10% от тях са специално за COVID-19, това прави 1200, а към момента разкритите са около 700, пресметна министърът. 

По думите му към момента няма нужда от разкриването на полеви болници, необходимо е обаче директорите на здравните заведения да изпълняват заповедите на министъра. Проф. Ангелов коментира още, че няма единен стандарт за хоспитализиране на пациенти с Covid, тъй като всеки случай е индивидуален. „Повечето случаи са за домашно лечение. Например, имахме 66 повиквания, но от тях само 18 бяха за хоспитализация, т.е. при останалите случаи не е имало нужда да се вика линейка“, заяви директорът на Спешната помощ д-р Георги Гелев. 

Проверки на лабораториите

Проверки започват и в лабораториите заради забавяне при обработката на данните от изследванията и публикуването им в системата. „До 9.00 ч. сутринта на следващия ден резултатите трябва да се качат в информационната система, натъкваме се на какви ли не примери на качване на резултатите след ден-два-три. Всички са напрегнати, изключително уморени, могат да си назначат хора, държавата плаща много пари за реализацията на тези резултати, посочи Ангелов.

По думите му дори се стига до парадокси, когато резултат от тест се качв в системата след дни и когато личният лекар трябва да издаде болнични "времето за почти вече е приключило, човекът е вече здрав, а ние го поставяме под карантина". Здравният министър бе категоричен, че това вече не може да съществува и не може да се търпи повече. 

Армията също може да се включи в битката с коронавируса

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама