"Отровното трио" променя протеста

21:14, 01 ное 20 25 3629 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Протестът вече няма да бъде всекидневен, заявиха организаторите от "Отровното трио" в 116-ия ден на антиправителствени демонстрации.

"В Деня на народните будители можем да отчетем, че събудихме 67% от гражданите на България, че събудихме световните медии за корупцията в страната, че властта загуби 400 000 гласа - засега. Събудихме Европейския парламент. Милиони българи разбраха, че Царят е гол! Гласът си надигнаха стотици учени, преподаватели, студенти, творци и интелектуалци, хора с най-различни професии, които се чувстваха самотни и смятаха, че никой не ги разбира. Много сме и разбираме! България никога вече няма да бъде същата уродлива дупка, в която потъват мечтите, справедливостта, труда и парите на хората. Единствените, които не можахме да събудим са Борисов, Гешев и тясната клика около тях. В сегашния си вид протестът постигна немислимото, надминавайки и най-смелите ни мечти. Дойде време да го променим и надградим, за да постигнем целите си", заявиха от "Отровното трио".
 
"Има и още една важна причина да превърнем протестните ни вечери в други форми на съпротива. Трябва да съхраним способността на българските лекари и сестри да се справят с вълната от болни. Предприемаме този ход от уважение към нашите спасители с бели престилки и с омерзение към властта на мафията. Смятаме за лицемерно да критикуваме съсипаната здравна система и в същото време да създаваме риск от заразяване, дори на един човек от вас! Властта се страхува да поеме тази отговорност, защото ще получи политически обвинения и ще загуби още повече от своя рейтинг. Затова отговорността ще поемем ние, Триото и гражданите, както ще приемем и ругатните по свой адрес. Човек трябва да има силата да избира между рейтинга и дори един човешки живот. Борисов няма тази сила и е потънал в страх! Ние я имаме", категорични са те.
 
Първата им акция ще бъде в четвъртък, 5 ноември. "Всеки от вас може да донесе старите изтъркани обувки на своите приятели, които избягаха от България и да ги хвърли пред Министерски съвет. Повече от 2 милиона българи избягаха, ние ще донесем обувките им и ще ги хвърлим пред входа на Министерски съвет", каза пред протестиращите Арман Бабикян. 

Участниците в антиправителствените протести отбелязаха днешния празник пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, откъдето трътнаха с факелно шествие до Министерски съвет.

Движението по булевард "Дондуков" и част от "Цар Освободител" бе блокирано. Недоволните развяваха трибагреници, а пред сградата на правителството имаше кордон полицейски служители.

Днес е специален ден за България, заяви от протестната трибуна Арман Бабикян от „Отровното трио“ и обяви, че в днешния ден, когато почитаме народните будители, протестът ще протече по различен начин.

"Днес решихме да не ви казваме какво мислим ние за онези там, да не ви казваме ние какво мислим, за който и да е. Днес ще чуете думи на българи, които са оставили следа в нашата история – или с думите си, или с действията си, но са успели да покажат посока на народа", заяви Бабикян.

Те прочетоха някои от най-великите цитати на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Петко Славейков и други народни будители.

 С факли и лозунг "Конституция се прави от експерти, не от политици" и пред ликовете на Петко Славейков, Екзарх Антим I, Тодор Икономов и Петко Каравелов граждани и симпатизанти на партия "Възраждане" излязоха на площад "Народно събрание", а по-късно преминаха и в шествие.

Протестиращите са категорични, че действаща ни конституция е добра и няма нужда от това тя да се променя, както и че не трябва да се нарушава от хората, облечени във власт.

Недоволството ще прерасне в шествие, което ще се отправи към т.нар. "триъгълник на властта" и цели темата да влезе на дневния ред на обществото, съобщи БГНЕС. Те призоваха правителството да не пипа нищо, а да подадат оставка.

Снимка: БГНЕС

 Протестът, ден 115: Тикви за Борисов

Снощи организаторите от „Отровното трио“ спазиха обещанието си и докараха голямо количество тикви, които стовариха пред новата сграда на Народното събрание и пред фонтана пред президентството.

Майките от "Системата ни убива" подредиха тикви със снимките на всички депутати, които подкрепиха предложението на ГЕРБ за нова Конституция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама