Във Варшава се проведе най-масовият протест в защита на правото на аборт

19:12, 30 окт 20 / Свят 25 2340 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В условията на влошаваща се Covid-ситуация в Полша в столицата Варшава се проведе най-големият до момента протест в защита на правото на аборт и срещу консервативното правителство на страната. 

Организаторите на днешната демонстрация призоваха привърженици от цялата страна да се съберат в столицата - след седмица на протести в малки и големи градове срещу решението на Конституционния съд, който криминализира абортите при увреден плод. Това беше една от последните законни причини за прекратяване на бремеността в Полша, съобщи БНР.

След дни на мощни протести: Полският президент отстъпва за абортите

Годишно в страната има около 1000 законни аборта при 38 милиона души население и 98% от тях са заради увреден плод. Заради това и решението се възприема като практическа забрана на абортите.

Хиляди се събраха по улиците на столицата, като са възможни и тази вечер са сблъсъци със самоорганизирани националистически отряди, които се ангажираха да пазят католическите храмове от посегателства. Някои катедрали бяха издраскани, тъй като протестиращите винят за решението именно политическото влияние на католическата църква.

Президентът Анджей Дуда се опита да успокои напрежението, като обяви, че ще предложи закон, който да омекоти забраната и да позволи аборти, когато се предполага, че детето ще бъде мъртво родено. Няма обаче сигнали, че това ще спре демонстрациите, които са за цялостна либерализация на абортите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама