Жертви в Гърция и Турция след силното земетресение на остров Самос

18:13, 30 окт 20 / Свят 25 4470 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Силно земетресение разлюля Гърция. Спасители открили в развалини на остров Самос двама ученици – единият е открит мъртъв, докато вторият е изваден в безсъзнание, а по-късно също е починал. Други четирима души са леко пострадали, съобщи БГНЕС.

И в Турция има жертви и ранени. По информация на турския министър на здравеопазването Фахретин Коджа най-малко четирима души са загинали и 120 са ранени в град Измир. Има и разрушени домове. Щети са нанесени и на някои сгради в курортния град Кушадасъ, който се намира на 100 км от Измир. 

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че са разрушени поне шест сгради. В същото време губернаторът на провинция Измир Тунч Сойер обяви срутването на поне 20 къщи. Спасителите се опасяват, че под отломките има затрупани хора. 

Епицентърът на земетресението е в Гърция. По първоначални данни трусът е бил с магнитуд 7 по скалата на Рихтер, на 10 км дълбочина, край Додеканеските острови. Няколко минути след първоначалното земетресение е регистриран вторичен трус със сила 4,1 по Рихтер. Земетресението е усетено доста силно в Гърция и в Западна и Южна Турция.

Според вестник "Катимерини" земният трус е разлюлял източноегейския остров Самос. Трусове били усетени по целия път до гръцката столица, отстояща на близо 300 километра, съобщи Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина. Жителите на Самос, остров с население около 45 000 души, бяха призовани да стоят настрана от крайбрежните райони заради очаквано цунами. 

Земетресението беше усетено и в България, по високите етажи на сгради в София, Пловдив и Русе. 

За момента няма данни за пострадали българи при мощното земетресение, което разтърси Гърция и Турция, съобщиха от Министерството на външните работи.

Земетресение в Егейско море беше усетено и в България

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама