Предлагат 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи

11:31, 30 окт 20 25 1660 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

ДДС за доставка на храна за вкъщи да бъде намален на 9%. Това ще предложат от ГЕРБ при обсъждане на данъчните закони. Мярката ще важи до края на 2021 г. и е част от мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19.

В момента данъчната ставка за ресторантите е намалена на 9%, но само при консумация на място.

Глобяват заведения заради 9% ДДС на храната за вкъщи

„Смятаме, че това е важна мярка, която от една страна ще гарантира наистина жизнеспособност на този бранш, а от друга страна е абсолютно в контекста на всички противоепидемични мерки. Има представители на Министерството на финансите, защото направиха разчети какво ще коства това на хазната. Предполага се, че не повече от 15 милиона ще бъде намален приходът от ДДС, ако се намали ставката за доставка на храна по домовете на 9 процента“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след среща с представители на ресторантьорския бранш.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че се подготвят и мерки за други отрасли, които могат да бъдат затворени заради ковидкризата. „Мярката ще бъде насочена директно към работещите в тези браншове при условие, че те запазят своите трудови правоотношения и след прекратяване на мярката се върнат на работа“, обясни Стоянова, цитирана от БНР.

Тя обаче не уточни за кои отрасли става дума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама