ЕС с единна стратегия за тестване, проследяване на контактите и ваксинация

10:03, 30 окт 20 / Свят 25 1606 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерите на ЕС договориха за разработването на единна стратегия по тестването, проследяване на контактите, а също за ваксинация, която трябва да е готова към момента, когато на пазара се появят западни ваксини, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той наблегна на необходимостта от борба срещу „кампаниите за дезинформация" и лъжливите новини, свързани с ваксинирането, които подкопават вярата на гражданите на ЕС в ефективността на ваксините.

Лидерът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подчерта, че е невъзможна 100-процентна ефективност на ваксините. „Първите ваксини ще имат 80-70% ефективност, може и по-малко, и това ще бъде един добър резултат", заяви тя.

Вицепрезидентът: Да не се допускат двойни стандарти при ваксините в ЕС

Всички страни членки ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време въз основата на дела на тяхното население в ЕС, каза още Урсула фон дер Лайен. Тя заяви също, че в стратегията за ваксиниране са посочени групите, които ще се ползват с приоритет, като здравните работници и възрастните хора. 

На срещата бе заявена и необходимостта от съхранение на отворените вътрешни граници за задължителното преместване на гражданите, а също за непрекъснатите доставки на стоки и ресурси в името на съхранението на целостта на единния пазар на ЕС в условията на пандемията.

Европейската комисия ще предостави 220 милиона евро за превозването на болни от коронавирус през границите в рамките на Евросъюза за получаване на лечение. 

Българската позиция

„Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

 

"Категорично съм против пълното затваряне или каквото и да е било, свързано с ограничение на хората", заяви Борисов.

Във видеото той съобщи и друга важна новина, ще бъде разгледан въпросът за намаляване на ДДС на 9% и за доставката на храна за вкъщи.

"Разпоредил съм на моите депутати утре да разгледат възможността за намаляване на ДДС-то на ресторантите, които разнасят храни по къщите, също да стане 9%, както е в самите ресторанти", още съобщи Борисов. "Да спрем да говорим има ли, или няма. Мрат хора, болниците са задръстени. Дайте да се пазим. Има доказани неща, маска, дистанция, дезинфекция, по-малко празненства, по-малко струпване на хора. Да минем по-лесно. Вижте света - най-рано април ще дойде ваксината и ще даде резултати", категоричен бе Борисов и заяви, че няма как за 2 или 3 седмици тази ситуация да отшуми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама