Коронавирусът в България: Вечерен час за ресторантите и кафенетата в София

16:20, 30 окт 20 25 3881 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Ресторантите и питейните заведения в София ще работят до 23.30 ч. от 1 ноември. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във Facebook. Тя уточни, че предложението идва от браншовите организации и е прието с решение на софийския оперативен щаб.

"Проверките на полицията и столичната здравна инспекция миналата нощ установиха работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения", посочи Фандъкова и подчерта, че проверките ще продължат и през следващите дни.

СДВР е открила няколко отворени за клиенти дискотеки в "Студентски град". Управителите на тези нощни заведения ще бъдат санкционирани, предаде БГНЕС. 

Кината, театрите и оперите няма да затварят. За тях остава ограничението от запълване на 30% от капацитета на залата. Все пак директорите по места могат да преценяват индивидуално дали да затварят временно или да отлагат постановки в случаи на COVID-позитивни артисти и работници. Това обяви министърът на културата Боил Банов в ефира на bTV.

"Едни от най-защитените места в момента са театрите, оперите и киносалоните, там е осигурена дистанция, хората вътре не разговарят, с маски са, потоците са регулирани", каза културният министър.

От Съюза на артистите пък съобщиха, че най-накрая в Народен театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени наградите ИКАР 2020. Церемонията ще е на 31 октомври, но ще е без публика в залата. Решението е взето с цел засилване на противоепидемичните мерки.

Снимка: Pixabay

Над 33 хил. души са под карантина, вече има осъдени за нарушаването ѝ. "От началото на пандемията от COVID-19 до настоящия момент над 310 хил. са били поставени под карантина", обясни вътрешният министър Христо Терзийски, цитиран от БГНЕС. От 13 март тази година, когато за първи път влезе в сила извънредното положение в страната, са образувани над 3 100 досъдебни производства, а над 500 са постановените присъди до този момент. 

100 заразени медици в "Пирогов". Броят на заразени с коронавирус лекари в "Пирогов" достигна 100 души, обяви директорът на спешния център проф. Асен Балтов пред БНТ. Болницата приема по 70 души с COVID на ден, като в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациенти с коронавирус, 5 от които са на интензивна терапия.

Затвориха нощните заведения във Варна. Без дискотеки, нощни клубове и барове и във Варна от днес до 13 ноември включително. Решението е на областния кризисен щаб, съобщи Стоян Пасев - областен управител, на когото се позовава БНР. До 10 ноември, включително, остават затворени и пенсионерските клубове. В спортните зали, салони и площадки в учебните заведения до 10 ноември няма да се допускат външни посетители.

От Българският фармацевтичен съюз пък алармираха, че в аптечната мрежа има недостиг на витамин Д. "Имаме сигнали, че започва да няма някои неща или трудно да се намират заради засиленото им търсене от пациенти", каза секретарят на БФС Димитър Маринов пред БНТ. В края на миналата седмица на брифинг в Министерството на здравеопазването проф. Тодор Кантардижев добави още едно "Д" към трите "Д-та" от пролетта - витамин Д. 

Данните за последното денонощие. 2689 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 376 PCR теста, показват последните публикувани данни на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са 23,6 процента от направените изследвания.

Най-много новозаразени отново има в София - 1048, следват Пловдив с 268 и Варна със 160. 2376 са вече пациентите с коронавирус, настанени в болница, 167 са в интензивно отделение. Излекуваните през последното денонощие са 536, починалите са 28.

Коронавирусът в България: Първите флакони "Ремдесивир" пристигнаха

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама