Спешна помощ с телефон за COVID-19

19:54, 29 окт 20 25 2779 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Спешна помощ въвежда специален телефон за пациенти с коронавирус. Причината е, че националната линия 112 вече прегрява от огромен брой обаждания. Така се създава риск хора в нужда да не могат да се свържат навреме със спешните екипи. За да заработи новата линия, се търсят студенти по медицина.

Само за 2-3 часа се натрупват 60-80 адреса за коронавирус. И отделно са другите спешни адреси”, обясни говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

Коронавирусът в България: Първите флакони "Ремдесивир" пристигнаха

За да се отвори такава линия обаче, трябва да има кой да отговаря и на нея. „Набираме студенти по медицина, които да назначим на трудов договор, за да работят на телефони и да се отзовават само на COVID сигнали”, обясни Сунгарска.

И в момента, въпреки че работят извънреден брой екипи, от Спешна помощ признават, че понякога се бавят с часове, докато се отзоват на сигнал за коронавирус. Причината - пълната дезинфекция, през която преминават и медиците, и линейката.

Ако продължи да расте броят на сигналите, то забавянето ще стане още по-голямо, казват лекарите. И споделят и другото си опасение - медицинските екипи да намелят. Само за последните два дни те са с 2 по-малко. Заради катастрофи, след които лекарите се превръщат в пациенти.

Евролидерите обсъждат мерките срещу COVID-19 във всяка държава

Най-честите причини за инциденти са при преминаването на червен сигнал с включена сигнализация и поне един шофьор не прави път. Така се стига до сблъсък”, обясни Радослав Георгиев, ръководител "Автобаза" в ЦСМП – София.

Така в този момент в сервиз има 11 линейки, а ремонтът понякога отнема месеци. В Спешна помощ има само няколко резервни линейки, които екипите могат да използват след като станат инциденти. Ако обаче и те се счупят, медиците остават с вързани ръце.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама