Трагедията се повтаря: Разказ от първо лице за кризата в Италия

10:00, 30 окт 20 25 7354 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Теодор Пенчев живее от дълги години в Милано заедно със семейството си. Пред TOPNOVINI.BG той разказа как Италия посрещна втората вълна на пандемията, какво е накарало хората да излязат на площадите и задаващата се икономическа и здравна криза. Оказва се, че макар и далеч от тук, ситуацията там напомня почти по всичко на случващото се в България.

В Италия от няколко дни са приети мерки, които това лято бяхме забравили“, разказа Теодор. Освен задължителното носене на маски (включително на открито), излизането между 23.00 ч. и 5.00 ч. е позволено само с основателна причина, а ресторанти и барове затварят в 18.00 ч. Спрени са и всички непрофесионални спортове, при които има контакт, затворени са фитнес зали, театри, кина и т.н. Отделно всеки регион има автономия относно налагането на допълнителни ограничения в зависимост от ситуацията.

COVID-19 по света: Втора карантина във Франция от петък

„Тук, в Ломбардия, се налага все повече дистанционното обучение и работа от вкъщи. Аз лично следя лекции дистанционно и работя от компютъра, но, за жалост, много сектори нямат тази възможност“, заяви Теодор.

Той обясни, че все повече бизнеси са в сериозна криза, което е довело до масови манифестации по улици и площади - в резултат от недостатъчни помощи и несигурни и неадекватни мерки от страна на правителството. „Десетки протести разтърсиха много големи градове (Милано, Торино, Рим, Неапол и т.н.). За жалост, някои от тях бяха характеризирани от присъствието на групи (ултраси, екстремисти и т.н.), които нямат общо с каузата. Тя беше опетнена от вандализъм и агресия, за които няма оправдание. Но в основата на насилие и неразум, стоят реални социални проблеми, които засягат немалка част от хора“, коментира Теодор.


Снимка: ЕРА/БГНЕС

В Италия има голям ръст на болни в спешните отделения. „Изплуват отново черните спомени за трагедията, която сполетя неочаквано италианската здравната система преди няколко месеца. Има хиляди починали - много от които в домовете си, без здравна помощ и без въздух. И това е поради липса на места в болниците“, разказа Теодор.

Той посочи още, че има създадена група в интернет („Noi Denunceremo“ – „Искаме справедливост“), основана от близки на много от починалите по трагичен начин - без адекватна медицинска помощ поради сериозната здравна криза, за която системата не е била подготвена. „Никой не иска да вижда повторение на пролетните черни картини от Бергамо“, обясни Теодор.

Той разказа още, че и в Италия – подобно на България, има и друга (не по-малко сериозна) криза, свързана с „другите жертви“. „Ново затваряне не е допустимо решение - особено при липса на адекватни финансови помощи, предназначени за ощетените категории. Но е ясно, че отново системата не е напълно подготвена за това, което се случва, и проблемите се увеличават и задълбочават“, коментира българинът.


Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според Теодор в този момент към Италия и Европа се задават две еднакво опасни вълни. „Първата е свързана с претоварването на здравната система, а втората - с отчаянието на ощетените. Броят на хора в спешните отделения и на площадите нараства всеки ден. Ситуацията е на ръба и идеално решение при тези обстоятелства няма. Да се надяваме, че компетентност и решителност ще предотвратят най-лошия вариант. Но вече на всички е ясно, че ни очакват тежки времена - повече или по-малко тежки, според нивото на развитие на едно обществото“, смята той.

Моето лично мнение е, че е необходимо чувство за отговорност и спазване на всички основни мерки и правила, което не означава да се страхуваме или затваряме вкъщи. Едно общество може да успее да намери равновесие и да не бъде съборено от циклона от кризи, който се развива с все по-голяма мощ в световен мащаб, само ако има единност, съзнателност и съпричастност от страна на всички. А там, където преобладават разединение, неразум и ниска обща култура, резултатът може да бъде само един - все по-голяма човешка мизерия“, посочи Теодор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама