Главният прокурор, на когото не му минава през ума, че няма да постигне целите си

09:30, 30 окт 20 25 2320 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Въобще не мога да си помисля, че няма да постигна целите, които съм си поставил пред себе си. Аз вярвам в нещата, които правя. Вярвам, че на България ѝ трябва време да се промени и да стане по-силна. А промяната, която аз мога да направя със структурата, която аз представлявам, е справедливост чрез правосъдие. Може би това е моята карма...Всеки човек има мисия, но никой не знае каква – Господ показва пътя. Той те води и ти показва нещата, които ако вярваш, са правилни. А в Библията пише, че законът е в Господ и хората, които прилагат закона са божии хора.“

Това казва за себе си главният прокурор Иван Гешев в документалния филм в две части за рода Гешеви Не бягам, а се бия! на телевизия България 24

Аз изобщо не мога да си помисля за предаване. Няма такива, които лесно са се предавали в рода. Има хора, които са съратници на Левски като поп Партений Гешев, партизани, хайдути, членове на ВМРО, след 9.IX.1944 г. военни, служители на службите за сигурност, учители“, разказва Гешев.

Християнсоциалист патриот

Своите политически убеждения Гешев определя като по-скоро леви. Говорих с много известен български политик. Чисто приятелски пихме кафе и си говорихме и от него чух определението християнсоциалист. Аз не знаех, че има такава политическа насоченост. Не мога да кажа, че съм социалист, но по-скоро имам по-социални виждания за живота. Да обобщя накратко - християнсоциалист патриот, казва главният прокурор.

На коментар, че прилича на пролетарски тип човек, Гешев отговаря, че това не е съзнателно търсен ефект, а каскетът просто му е удобен. Не знам защо започна толкова да се обръща внимание. Това е една шапка, която на мен ми харесва. Знам, че в определени случаи етикетът изисква да си с костюм и вратовръзка. Не харесвам този начин на обличане, но се налага предвид, че заемам някакъв пост. Обличам се по начин, по който се чувствам удобно и на мен ми е приятно, въобще не ме интересува кой как ме обсъжда“, коментира главният прокурор.

Той отрича да мрази богатите. Аз не мразя богатите, българинът мрази богатите. Това пак е народопсихология. Но аз я разбирам тази омраза. Тя се дължи на това, което се случи след 1989 г. Аз помня времената, в които 90% бяхме равни всички - кола на изплащане, апартамент на изплащане на ниски лихви и евентуално вила. Майки, бащи, баби, дядовци отделяха от заплатите си, построиха се заводи, а някои ги откраднаха. Нарязаха ги на скрап по-бруталните крадци. Качиха се на коли, които струват милиони, не си плащат данъците. И майка ми и баща ми, ако не са децата да им помагат, те не могат да живеят с пенсиите си“, каза още Гешев. 

В отношенията със съседите" на първо място са собствените интереси

Гешев отхвърли и тезата, че е русофоб. Аз съм завършил руска паралелка с разширено изучаване на руски език... С моите приятели слушаме руска музика, разбираме руски език, гледаме руска телевизия. Аз нямам проблем с Русия, ако говорим за това, че съм русофоб. Това пак е едно деление условно на русофили и русофоби. Докато се делим на хора, които харесват чужди държави, пак ще сме зле. Въпросът е да обичаш собствената си държава и да гледаш собствените си интереси"

В опита си да покаже колко близки са бъгарския и руския народ, Гешев дори премести Русия и я представи за съседна държава. Мен ме интересува българските национални интереси и в отношенията ни с Русия има един голям сегмент, който няма как да бъде махнат – те са ни съседи, с еднаква религия сме, близки сме по етнически произход и по манталитет. Има неща, които няма как да ги изтриеш, защото се много сходни".

Гешев застъпи тезата, че България трябва по-твърдо да защитава националните си интереси и спрямо Северна Македония. „Въпросът е, който за мен е болезнен, да не се краде история", категоричен е главният прокурор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама