COVID-19 по света: Гърция ограничи влизането на чужденци

15:17, 28 окт 20 25 3150 Шрифт:
Редактор:

От 00:30 до 05:00 часа гръцките гранични власти ще пропускат през ГКПП Промахон на влизане в Гърция леки автомобили и автобуси само с гръцки граждани. Промяната се налага от гръцките власти заради усложнената обстановка с COVID-19. Товарните автомобили ще бъдат пропускани без промяна, както досега, съобщи Министерството на вътрешните работи.

Продължава да е в сила мярката туристи да влизат в Гъpция c oтpицaтeлeн peзyлтaт нa PСR тecт зa ĸopoнaвиpyc, нaпpaвeн пpeз пocлeднитe 72 чaca. Дoĸyмeнтът тpябвa дa e нa aнглийcĸи eзиĸ, дa cъдъpжa имe и фaмилия, нoмep нa пacпopт или личнa ĸapтa.

Франция блокира за един месец

Очаква се президентът на Франция да оповести нови мерки срещу COVID-19, след като водещи учени заявиха, че вирусът е „извън контрол”.

Френското правителство предвижда блокиране за един месец, за да се бори с с разпространението на коронавируса, съобщиха френски медии, цитирани от в. „Дейли Мейл” и БГНЕС.

Макрон ще направи телевизионно обръщение в 20 ч. местно време, за да съобщи какви ще са новите мерки и каква ще е степента им на строгост.

Националното затваряне, което се очаква да бъде обявено, ще бъде „по-гъвкаво“ от това през март, въпреки, че броят на заразените във Франция се повишиха до нивото през април.

И Меркел иска затваряне на ресторанти и барове

Германският канцлер Ангела Меркел иска премиерите на провинциите да се споразумеят да затворят всички ресторанти и барове от 4 ноември с цел да ограничат разпространението на коронавируса, но да оставят отворени училищата и детските ясли, показва проекторешение, цитирано от „Ройтерс“.

Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство. Според документа хората следва да бъдат наказвани, ако нарушават правилата, но не се дават повече подробности.

Снимка: EPA

В проекторешението се казва, че значителното увеличение на заразяванията в почти всички провинции на Германия означава, че много от местните здравни власти не биха могли да откриват и проследяват всички случаи, поради което е необходимо сериозно да се намалят контактите между хората сега, така че да не се налага въвеждането на големи ограничения по Коледа, съобщи bTV.

Ако премиерите на 16-те провинции се споразумеят за предложените мерки по време на телефонна конференция днес, ще бъдат затворени фитнес центровете, дискотеките, кината, театрите, оперите и концертните зали.

СЗО: Рязко расте броят на смъртните случаи в Европа

Ежедневната смъртност от коронавируса в Европа се е увеличила с близо 40% в сравнение с предходната седмица, съобщи Световната здравна организация (СЗО) пред Би Би Си.

Фон дер Лайен: До три седмици ще има скок на случаите с коронавирус

"Данните от Центъра за контрол и превенция на заболяванията показват, че вирусът бързо се разпространява в цяла Европа, ние сме дълбоко във втората вълна. В момента все повече хора се заразяват", каза ръководителят на ЕК, Урсула фон дер Лайен. "Очакванията ни са, че тези цифри ще се увеличат през следващите две до три седмици и ще се увеличат бързо", добави тя, цитирана от БГНЕС.

Коронавирусът в България: Рекордни 2569 новозаразени за денонощие

Говорителят на СЗО д-р Маргарет Харис заяви, че Франция, Испания, Обединеното кралство, Холандия и Русия докладват за рязкото увеличение на броя на починалите от COVID-19. В тези държави загубилите битката с болестта са се увеличили с близо една трета.

"Притеснението ... е, че отделенията за интензивно лечение в болниците сега започват да се пълнят с много повече тежко болни хора", предупреди тя.

Снимка: canstockphoto

Русия отчете ежедневен рекорд от 320 смъртни случая, с което броят им нарасна до 26 589.

Рязко се увеличи смъртността от вируса и в Италия, като през последните 24 часа беше съобщено за нови 221 смъртни случая. Общият брой на смъртните случаи в Австрия е над 1000.

Русия има четвъртия най-голям брой случаи на заразени с коронавируса след САЩ, Индия и Бразилия. Само за последното денонощие в страната бяха регистрирани още 16 550 инфекции и властите наложиха задължително носене на маски на места, където има много хора, съобщи БГНЕС.

Докато инфекциите нараснаха и в Италия, до почти 22 000 през последните 24 часа, служители заявиха, че тестовете също са били увеличени. От понеделник вечерта започнаха протести в градовете в цяла Италия срещу новия кръг от ограничения.

А в Белгия лекарите са помолени да продължат да работят, дори ако имат вируса, тъй като здравната система е застрашена да бъде претоварена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама