Коронавирусът в България: Икономическият министър се самоизолира

16:10, 28 окт 20 25 4007 Шрифт:
Редактор:

Продължава да расте броят на заразените с коронавирус у нас. За последното денонощие положителни проби са дали 2569 души при направени 11226 PCR теста. Това показват данните от Единния информационен портал. Настанените в интензивни отделения са с четирима по-малко от вчера -145 души. Около 100 са новите пациенти приети за последните 24 часа в болница и броят им вече е 2217. 293-ма души са излекувани, а 25 са загубили битката с болестта. 

COVID-19 в Министерството на икономиката

Сградите на министерството бяха затворени за пълна дезинфекция заради установени случаи на коронавирус сред служители. Икономическият министър Лъчезар Борисов е с отрицателен PCR тест за COVID-19. Поради контакт със служител с положителен тест, министърът ще се самоизолира за 10 дни, съобщиха от ведомството.

Община Видин под карантина. Част от ръководството на община Видин, включително кметът Цветан Ценков, е под карантина. Днес са направени PCR тестове на контактните с кмета на съседния град Дунавци, който е положителен за коронавирус, съобщи БНР.

Положителна проба за коронавирус е дал управителят на БНБ. От вчера Димитър Радев е под карантинира при домашни условия. Общото му състояние е добро и той продължава да изпълнява дистанционно основните си задължения, съобщи БГНЕС.

С коронавирус е и депутатът от БСП Анна Славова. Във Facebook тя се извини за неудобството, което ще причини на лицата, контактували с нея, и призова за спазване на мерките. 

Не се налага затваряне на детските градини в София

Към момента не се налага затваряне на детските градини, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Мерките ще се оценяват спрямо ситуацията с броя на заразените. 

Новите ограничения

Кризисният щаб в Пловдив огранични работно време на коктейл-баровете до 23.30 ч. и забрани посещението на непълнолетни без придружител в моловете. Причината - когато учениците спрат да посещават училище, повечето се събират в тези търговски обекти. „А с другата мярка целим да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, каквото се случи през пролетта“, коментира областният управител и председател на щаба Дани Каназирева.

А вчера вечерта министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нови заповеди, с които се преустановяват груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

Преустановяват се също присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие, както и провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %. Спортните мероприятия продължават да се провеждат без публика, единственото изключение ще е международният турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки. 

Нощните заведения затварят в цялата страна. Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект;

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

КПП-та и контрол за маски на пазарите

Строгите мерки се върнаха на пазарите в страната. На Женския пазар в София са изградени КПП-та. На тях служители контролират дали търговците и клиентите влизат в поставена правилно маска и връщат тези без предпазни средства. На територията на пазара движението е еднопосочно, следи се да няма струпвания на хора, съобщи bTV. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама