Дончев защити бюджета - изпълнявал препоръките на Радев... от пролетта

17:45, 27 окт 20 / Политика 25 2550 Шрифт:
Василена Йорданова

Броени часове след като президентът нарече готвения от правителството бюджет за догодина „разоряващ", кабинетът стегна редиците и даде „"мощен словесен отпор" на критиките на държавния глава.

В Министерския съвет се събраха двама вицепремиери, двама министри и трима представители на министерства, които защитиха мерките в Бюджет 2021.

Томислав Дончев и „Котката на Шрьодингер"

Пръв думата взе Томислав Дончев, който сравни днешното изказване на президента Радев с експеримента „Котката на Шрьодингер", която е хем жива, хем не е. „Ако следваме препоръките на господин президента е хем правилно, хем неправилно", коментира вицепремиерът и припомни призивите на държавния глава от пролетта, когато той призова за повече мерки в помощ на бизнеса и хората.

„Когато армията от безработни се множи всеки ден е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт...В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална, икономическа криза, само държавата може да помогне и държавата си влиза в тази функция. Държавата прави всичко, за да са бързи мерките и да достигат до всеки”, каза Дончев. „И към настоящия момент, дори след тегления дълг, отношението външен дълг БВП е 23,5%. Под една четвърт, с което България продължава да е сред шампионите с най-нисък дълг в ЕС”, похвали се той.

Според него с параметрите на бюджета за догодина са съхранени основните приоритети на правителството – образование, инфраструктура, модернизация на армията.

Като коментар на думите на държавния глава Дончев заяви още: „Нашата демокрация има низ от болести – като започнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия“, а за призива на Радев отпреди месеци, че са необходими още мерки, вицепремиерът каза: „Ето ви мерките“.

Бюджет за хората 

Въпреки продължилия над 4 часа дебат социалните партньори не постигнаха единодушно съгласие по бюджетите на държава, НЗОК и ДОО за догодина, обяви вицепремиерът Марияна Николова. Тя обаче увери, че всички бележки на социалните партньори ще бъдат взети при внасянето на окончателните проекти на нормативни актове.

Това обаче не попречи на социалния министър Деница Сачева да обави Бюджет 2021 за Бюджет за хората. „Продължаваме да запазваме най-ниските данъци. Същевременно предлагаме увеличаване на доходите“, архументира се тя. На свой ред министърът също попита критиците кога са искрени: „Когато искат мерки или когато тези мерки имат вече реален израз в държавния бюджет и започват да ги критикуват?“.

Устойчиво здравеопазване

В бюджета на здравното министерство за догодина са предвидени 120 млн. лв. повече за субсидиране на лечебни заведения, осигуряване на възнаграждения за служителите в борбата с COVID-19 и допълнителни средства за тестове. „Допълнително в бюджета са разчетени над 94 млн. лв. за закупуването на ваксини и лекарства, преговори, за които водим на ниво Европейска комисия. По Бюджета на НЗОК, който днес беше приет, има ръст в разходите – над 326,6 млн. лв.", обясни зам.- министър Жени Начева. По думите и през 2021 г. е осигурено устойчивост на дейностите, които са от обхвата на основния пакет и дейностите, свързани с преодоляването на пандемията“, допълни зам.-здравният министър.

Пестенето от образование - кражба от бъдещето

Най-голямата кражба от бъдещето би била да спестим от образование и от учители. Така образователният министър Красимир Вълчев отговори на обвиненията, че отделените средства за образование в проектобюджета за догодина са „кражба на бъдещето“ и имат за цел да спечелят симпатиите на избирателите през наближаващите избори.

„Вярваме, че можем да имаме добро образование само ако имаме добри учители, ако мотивираме най-добрите ученици да стават учители. Следващата година средната учителска заплата ще достигне 125% от средната за страната“, увери той. Според него проблемите в образованието са именно заради факта, че предишни години се е пестяло от тази сфера, което вече е променено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама