„БОЕЦ“ сезира ЕК, ОЛАФ и Лаура Кьовеши за „Турски поток“

15:29, 27 окт 20 25 2165 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„БОЕЦ“ внесе официален сигнал за строежа на „Турски поток“ на територията на България до Европейските институции. Гражданското движение сезира Брюксел за руско участие при изграждането на газопровода, руски контрол над проекта, както и за участие на български фирми закупили техника за милиони лева с европейско финансиране и установени нарушения по сключените договори.

„БОЕЦ“ е предоставил на Европейската комисия, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и европейския прокурор Лаура Кьовеши подробна информация от своите гражданските репортажи, кактo и от разследванията на „Биволъ“ и BIRD, според която т. нар. от българският премиер „Балкански поток” е всъщност продължение на „Турски поток” и копие на „Южен поток”.

От движението са на мнение, че проектът представлява огромна опасност и заплаха за националната сигурност на България и интересите на Европейският съюз.

Републиканци за България: Да се понесе политическа отговорност за хазартния проект "Турски поток"

Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с „Газпром“ и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС.

Напълно невярно се оказва твърдението на българският премиер Бойко Борисов, че този проект ще осигури деверсификаци на енергийните доставки. Всъщност той затвърждава монопола на „Газпром“ в пряко нарушение на европейските директиви и Третият енергиен пакет. Путин използва проекта „Турски поток” на територията на България, като Троянски кон, за да затвърди енергийната зависимост на страните от региона. В същото време Европейският съюз чрез своите фондове пряко и индиректно финансира този проект, като в него участват български  фирми и техника закупена с европейски средства. Европа сама плаща, за реализацията на енергийните и хибридни атаки на Русия на своя територия“, пише в сигнала на „БОЕЦ“.

Преди седмици движение „БОЕЦ“ организира серия от протести в близост до трасето на „Турски поток“, които целяха да привлекат вниманието към това кой реално строи българската отсечка на газопровода.

Фирмите зад „Турски поток“

Продължението на „Турски поток” през България към Сърбия беше поверено на саудитския консорциум Arkad. Договорът е на стойност 2.5 млрд. лева и беше сключен през септември 2019 г. По данни на “Капитал” реален изпълнител на обекта е регистрираната в Белград руска фирма IDC, която отговаря за строежа на тръбопровода на територията на Сърбия.

Подизпълнители на Arkad са още германската Max Streicher, която си сътрудничи с руска фирма, както и италианската Bonatti.  Подизпълнител в проекта е и беларуската “Белтрубопроводстрой”, за която през 2019 г. властите в Литва съобщават, че представлява заплаха за националната сигурност, припомня "Свободна Европа".

В свое разследване сайтът "Биволъ" посочва, че по част от проекта се извършват дейности, финансирани със средства от европейски програми.

В средата на юли САЩ предупредиха, че ще наложат санкции на компаниите, работили по руските газови проекти с Германия и Турция. Това може да доведе до последствия за всички фирми, които участват в проекта за газопровода на територията на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама