Главното мюфтийство осъди "надигащата се ислямофобия във Франция"

14:24, 27 окт 20 25 1829 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мюсюлманско изповедание у нас остро осъжда и жестокото убийство на учителя по история и география Самюел Пати по-рано този месец. То обаче не може да бъде вменявано, като вина на Исляма и мюсюлманите, които нямат отношение към случая и да бъде претекст за безотговорното поведение на президента на Франция, пише в декларация на Главното мюфтийство, разпространена до медиите.

Припомняме, че миналата седмица Пати бе убит в предградие на Париж,  след като показал в клас карикатури на пророка Мохамед, които според мюсюлманите са богохулни. Убиецът - 18-годишен младеж от чеченски произход, бе ликвидиран. Задържаните до момента по случая са десет.

Жестокото убийство шокира Франция и напомни за атаката срещу редакцията на "Шарли Ебдо" от 2015 г. Френският прзидент Еманюел Макрон определи нападението като "ислямска терористична атака" и предложи да се защитят светските ценности срещу радикалния ислям. Това предизвика гневна реакция от страна на турското правителство и предизвика сблъсък между лидерите на Франция и Турция. Думите на Макрон бяха приети остро и в други страни с мюсюлманско население. Заради коментарите наЕманюел Макрон свързани с исляма. Няколко арабски търговски асоциации и компании обявиха, че ще бойкотират френски продукти.

Ислямски проповедник е поредният арестуван за убийството на френския учител

От Главното мюфтийство заявяват, че препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят. Обиждането и накърняване на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото.
Безспорно е, че свободата на словото е право на всеки един човек да изразява своите идеи и мнения, но то идва с отговорности и задължения и може да бъде обект на определени ограничения, когато са необходими с цел уважаване на правата или репутациите на другите.

В текста се посочва, че мюсюлманите у нас със загриженост и опасение следят надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика във Франция през последните дни. Според Главното мюфтийство изказванията и поведението на политическите лидери във Франция, начело с президента Еманюел Макрон, са крайно неприемливи, а тази реторика застрашава свободата на убежденията, маргинализира мюсюлманите и поляризира обществото.

Действията на френските власти спрямо мюсюлманите са плод на сбъркана индукция, която отваря пропаст между различните религиозни общности не само във Франция, но и в другите страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама