Туризъм по време на COVID-19: Как Истанбул се превърна в магнит за европейците?

11:20, 27 окт 20 / Свят 25 16109 Шрифт:
Автор:

Втората вълна на COVID-19 е на път отново да парализира Стария континент. Редица държави в Европа затегнаха мерките, въвеждайки вечерен час или карантина. Туризмът отново е застрашен да бъде блокиран изцяло, но Истанбул продължава да се радва на гости. Разбира се, техният брой няма как да бъде сравнен с този от преди коронавируса, но туристи все пак има, при това не малко.

В турския мегаполис случаите на COVID-19 растат, дори кметът на Истанбул е заразен с вируса, но това не спира хилядите европейци, които всеки ден пристигат в града. Хиляди са и българите, които се отправят към турската граница всеки уикенд.

Мерките

В цяла Турция маските са задължителни не само в закрити помещения и в градския транспорт, но и на открито. Глобата при неносене на маска е 900 турски лири, което е малко по-малко от 200 лева или около 100-ина евро. Глобяват се и тези, които носят маска, но тя не е поставена правилно.

Разбира се, органите на реда не са така крайни към туристите и гостите на града, както с местните жители. Те проявяват разбиране и разрешават свалянето на маските, когато някой иска да си направи снимка пред някоя от забележителностите в Истанбул. 

В мегаполиса прави впечатление огромният брой на полицаите, които са около големите забележителности, покрай спирките на градския транспорт, както и по улиците. Много са и цивилните полицаи, но присъствието им не всява страх, а по-скоро сигурност. 

За разлика от българските полицаи, тези в южната ни съседка са готови да помогнат на всеки турист, още повече, когато разберат, че си "комшу". 

Как депутатите оставиха хиляди българи без лятна почивка

В градския транспорт се спазва изключителна хигиена. Прави впечатление, че всяко едно от хилядите превозни средства се дезинфекцира след всеки курс. Във всеки автобус, трамвай и купе на метровлаковете има диспенсър с дезинфектант, които се пълнят след всеки курс. 

На входовете на големите търговски обекти и забележителности се предоставят безплатни предпазни маски. В търговската мрежа и по пазарите може да си купите цяла кутия с еднократни маски срещу символичните 20 турски лири или около 4 лева.

Отново на входа на големите обекти се измерва и температурата на всеки един. Създадени са еднопосочни коридори, оградени с прегради, за да се осигури дистанцията между хората. 

Снимка: CanstockPhoto

Настаняване

Освен категоричните мерки и перфектната организация по дезинфекция, Истанбул привлича туристите и с по-ниски цени на хотелите. Проверка в най-голямата платформа за настаняване Booking показва, че можеш да отседнеш в 5-звезден хотел в централен район за около 50 до 150 лева, като сумата е за двама. 

Носенето на предпазни маски е задължително и в самите хотели - на рецепцията, както и в коридорите. Общите помещения и асансьорите се дезинфекцират на всеки час, а в стаите хавлиите и спалното бельо се оставят опаковани. 

В ресторантите на хотелите липсват огромните маси, препълнени със специалитети от турската кухня, но порциите, които се сервират на закуска, са все така богати. Приборите отново са опаковани.

Снимка: CanstockPhoto

Обслужването

Една от причините за огромния интерес към южната ни съседка е обслужването. Няма спор, че турците знаят много добре как да се отнасят със своите гости. За разлика от българските курорти, тук персоналът е готов да задоволи всяко твое желание и ще го направи с усмивка, а няма да те гледа сърдито. 

Няма как да се пропуснат и комплиментите, които се правят на клиентите. Ако си поръчаш в ресторант само основно ястие, ще получиш напълно безплатно няколко разядки, а защо не и десерт. Хлябът във всички заведения е напълно безплатен.

Без огромни опашки

Най-големият плюс на Истанбул в този момент е липсата на дълги опашки. Мегаполисът привлича туристи от цял свят със своите султански дворци, забележителности от няколко епохи и атракции, за които винаги се е чакало дори с часове. 

Ако сега посетите Истанбул, няма да се наложи да чакате, защото напливът от туристи не е толкова огромен и можете спокойно да разгледате и да си направите снимки.

Цените

Турция продължава да бъде в икономическа криза, а това влияе върху местната валута. Турската лира е изключително евтина. В момента можем да купим 1 лира за около 20-ина стотинки.

Като изключим музеите, които са по-скъпи от тези в Европа, храната, настаняването и транспортът са на изключително достъпни цени. Кафето и традиционният турски чай вървят между 0,20 и 1,50 лв.,  а билетите в градския транспорт струват около 0,70лв. 

90-минутна разходка с корабче по Босфора излиза около 5 лева, а вечеря в добър ресторант около 20 лева на човек.

Снимка: CanstockPhoto

Липсата на избор

В наши дни, когато си мислихме, че пътуването е даденост, все повече хора станаха жертва на така наречената болест дромомания - вирусът на пътуването. Ако се заразиш веднъж, няма как да оздравееш. Следователно ще търсиш варианти как да задоволиш нуждите си и да пътуваш някъде поне за уикенд. Когато голяма част от държавите са затворили границите си или са въвели задължителна карантина, Турция е сред малкото свободни държави и се превръща в остров на свободата.

Именно такъв е Турция и за българите, тъй като има ограничения за пътуване до останалите ни съседски държави. За Истанбул не се нуждаем от отрицателен PCR тест, нито ни предстои карантина. 

Това е причината всички туроператори у нас да насочат усилията си именно към Истанбул или към по-близкия до България град Одрин. В различните платформи за оферти можем да намерим уикенд екскурзия до турския мегаполис на цена под 100 лева. 

Формула 1

В средата на месец ноември в Истанбул ще се проведе състезание за голямата награда на Турция. Билетите за Формула 1 са разпродадени от месеци, но местните власти взеха решение да няма публика, а всеки да може да си върне сумата. Разбира се, това няма да откаже по-голямата част от планиралите пътуване до Истанбул. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама