Няма как хора, неизживели своето Просвещение, да разберат карикатурите на Франция

10:18, 27 окт 20 25 1740 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Няма как страни, народи и хора, неизживели своето Просвещение, да разберат карикатурите в „Charlie Hebdo” и Франция. Toва написа карикатуристът Христо Комарницки във Facebook.

Повод за коментара му е поредният случай на убийство във Франция заради карикатури на пророка Мохамед. На 16 октомври гърлото на френски учител бе прерязано от 18-годишен чеченец, защото е показал пред класа си осмиващи пророка изображения. Случаят обтегна отношенията между Франция и Турция.

Проблемът е, че съвременният глобален свят е наблъскал тези два свята като пътници в претъпкана маршрутка... Не знам дали Франция трябва да "прояви мъдрост и да се сниши". Знам, че, ако го направи, няма да е Франция. И Европа няма да е вече Европа“, написа Комарницки.

И под карантина: Борисов помирява Макрон и Ердоган

Европа не е пачки евро, както си мисли вождът на племето ви. Европа е тъкмо свободата на изразяване, правото да богохулстваш, в най-широкия смисъл, без да бъдеш наказан за това. Ние живеем в сумрака на периферията, в който нещата не са така категорични. Това състояние е ясно описано във Facebook статуса на вожда ви. Не трябва да допуснем да прекосим границата и да се озовем от другата страна“, посочи карикатуристът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама