Собствениците на заведения искат държавата да плати 80% от заплатите

17:04, 27 окт 20 25 2630 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Собствениците на заведения няма да излизат на протести, но искат пари. Те ще искат финансови компенсации от държавата за работниците и служителите им за времето, в което обектите са затворени, стана ясно след среща на бранша.

Искаме от държавата 80% от работната заплата на служителите да бъде преведена директно на тях. Няма нужда да минава през фирмите. Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Собственици на затворени заведения ще искат финансови компенсации от държавата

Алибегов заяви, че са солидарни с цялата обстановка в страната и фирмите няма да имат икономически искания на този етап. В същото време обаче той обяви, че между 120 000 - 130 000 души ще останат без работа, ако нощните заведения останат затворени.

"Когато става дума за затваряне на нощния живот на България трябва да се има предвид, че става дума за охранителни фирми, почистващи фирми, ди джеи, артисти, певци, после идват бармани, сервитьори и най-накрая собствениците. За 24 часа остават 120 000 души на улицата без план как ще прекарат следващите месеци", коментира Алибегов преди срещата, цитиран от БГНЕС.

Той прогнозира до 10 дни всички заведения да бъдат затворени и тогава по думите му около 400 души ще останат без работа.

По думите му мярката 60/40 е неприложима когато бизнесът е неработещ, затова трябва да се намери друг вариант за подпомагането на служителите и бизнеса, докато той принудително е затворен.

От бранша мятат, че нощните клубове и дискотеки по никакъв начин не са по-опасни от останалите сектори на икономикатаи се позовават на данните на РЗИ за разпространението на вируса. Според тях нощните заведения са едва на десето място.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е сред кметовете, за чиято оставка ресторантьорите са категорични. От своя страна, Фандъкова заяви, че е готова на диалог, но мерките трябва да се спазват стриктно. „Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог“, посочи тя. Фандъкова подчерта, че за разлика от ресторантите и кафенетата, където има обективна възможност да се спазва дистанция, в нощните клубове и барове такава няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама