Роумингът в Западните Балкани ще отпадне напълно от 1 юли 2021 г.

15:38, 26 окт 20 / Свят 25 2050 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Роумингът в региона на Западните Балкани ще бъде напълно премахнат от 1 юли 2021 г. Това беше потвърдено днес при откриването на третата Среща на върха на Западните Балкани, организирана тази година от Тирана.

При откриването на срещата, която се провежда онлайн, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу подчерта, че историческото споразумение в Белград през 2019 г. е започнало с постепенно премахване на роуминга, а окончателно той ще бъде премахнат на 1 юли догодина, предаде БНТ. Третата стъпка ще бъде намаляване на роуминга между Западните Балкани и страните от ЕС.

Пендаровски иска извънредна среща на върха на Западните Балкани

"Подготовката за това вече е започнала и дейностите ще бъдат презентирани по време на следващата дигитална среща на върха", каза Брегу.

Тя добави, че ускорената дигитализация трябва да допринесе за пазарна интеграция на Западните Балкани и че идеята за единен пазар, основан на свободно движение на хора, стоки и капитали, ще бъде потвърдена на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, която ще се проведе на 10 ноември като част от Берлинския процес.

"Пандемията промени драстично света, когото познаваме, и ускори дигиталната трансформация на обществото, така че интелигентните политики за цифрова революция трябва да бъдат в центъра на вниманието," каза Брегу.

По думите ѝ, третата дигитална среща на върха на Западните Балкани ще разгледа възможността за установяване на партньорство с частния сектор в контекста на процеса на цифрова трансформация.

Роумингът между страните от Западните Балкани поевтинява

Брегу добави, че на срещата на високо равнище ще присъстват висши държавни служители от региона, Европейската комисия, бизнес общността и други партньори.

Очаква се да бъде приет Меморандум за разбирателство относно регионалната оперативна съвместимост и услугите за доверие в региона на Западните Балкани, както и Меморандум за разбирателство относно 5G плана за цифрова трансформация на Западните Балкани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама