Кога мозъкът е в топ форма?

21:15, 26 окт 20 / Култура 25 2385 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Когнитивните способности на мозъка достигат своя пик на 35-годишна възраст и започват да отслабват след 45-годишна възраст.

Антъни Стритматер, Уве Сунде и Денис Зегнърс от Политехническия институт в Париж, университета „Лудвиг-Максимилиан“ в Мюнхен и университета „Еразъм“ в Ротердам са изследвали данни за уменията на шахматисти и са публикували резултатите от проучванията си в изданието на Американската академия на науките, пише БТА, като цитира публикация на „МедикълЕкспрес“.

Изследователите са анализирали данни за близо 24 000 професионални шахматни срещи за периода от 1890 г. до 2014 г. Те са проучили действията на 4294 шахматисти, 20 от които са световни шампиони. Учените са сравнявали ходовете на всеки от играчите с оптималните ходове, предложени от компютър.

Специалистите са установили, че представянето на повечето шахматисти се подобрява бързо, докато навършат 20 години, после се забавя леко и пикът достига на възраст 35 г. Повечето шахматисти поддържат постигнатото тогава ниво приблизително докато навършат 45 години, след което уменията им започват от отслабват.

Учените са открили също, че качествата на шахматистите се повишават и подобряват в рамките на изследвания период от 125 г., особено сред младите хора. Те отчитат и значителен ръст в представянето на играчите през 90-те години, когато вече има достъп до компютъризирани шахматни игри и са възможни партии с поспособни играчи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама