Противогрипните ваксини свършиха за часове, ново зареждане не се планира

13:20, 25 окт 20 / Общество 25 1312 Василена Йорданова
Снимка: CanstockPhoto

„Ваксини няма“ е най-често срещаният надпис пред аптеките тази есен. Заради коронавируса и предупрежденията на медиците, че двойно заразяване – с грип и COVID-19, може да е фатално, мнозина българи решиха да се ваксинират.

Аптеките обаче се оказаха неподготвени за наплива от желаещи. Според хора от бранша количеството на доставките тази година е на база на потреблението през предната година.

Засилено търсене има и при личните лекари, които получават безплатни ваксини за пациентите си над 65-годишна възраст по националната програма. При тях обаче ваксините са определен брой и не покриват цялата пациентска листа, затова се налага да избират.

„За хора, които са онкологично оперирани, хора, които са с тежки заболявания… Моите пациенти над 65-годишни са между 70 и 100 човека“, разказва пред bTV д-р Едмонд Йорданов общопрактикуващ лекар, който е получил 10 ваксини.

Проверка в аптиките показва, че има списък с около 200 души, които предварително са се записали, за да си купят ваксина, когато има зареждане. Впоследствие се оказва, че в аптеката пристигат едва 20 бройки.

Засега ново зареждане не се планира

Повече доставки не се планират, казаха за bTV от Асоциацията на собствениците на аптеки. Последната е от около 84 хиляди бройки.

„В България традиционно ваксинационното покритие срещу грип е около 3%. Въпреки всичко можеше да се предвиди, че в тази по-особена есен желаещите ще са повече“, коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова в ефира на bTV.

„Предстои да разберем колко точно ваксини са достигнали до аптечната мрежа, Българският фармацевтичен съюз ще зададе този въпрос: Колко ваксини са внесени и колко са дистрибутирани до търговците на едро и съответно по аптеките. За пореден път се показва колко е важно планирането, когато говорим за доставки на лекарства“, коментира тя. 

По-рано през седмицата зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков заяви, че се водят преговори за евентуални доставки от пазари в чужбина.

Министерството на здравеопазването и агенцията по лекарствата са отправили искане към двете възможни компании да проучат възможностите за допълнителни доставки към страната ни. От ведомството обаче подчертават, че недостиг има в цял свят, тъй като заявките се правят значително по-рано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!