Управляващите: Бюджет 2021 е антипандемичен и не е капан за следващите правителства

11:53, 25 окт 20 / Политика 25 2441 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бюджет 2021 не е капан за следващите правителства, той е антипандемичен. Тази теза застъпиха финансовият минситър Кирил Ананиев и социалният министър Деница Сачева в ефира на БНР.

Ананиев отбеляза, че в бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. "Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса... Бюджетът е балансиран между Covid мерките и необходимостта от реформи в отделните системи“, обясни той.

Няма популизъм и предизборни обещанияНяма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът“, заяви Ананиев.

Той поясни, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, 76 млн. лева за национално съфинансиране от мерки, свързани с Covid-19.

 

Финансовият министър подчерта, че в бюджета са предвидени и реформи, например в сектора на образованието, на здравеопазването. Той увери, че полицаите не са забравени, защото от новата година се планира 10% увеличаване на техните заплати.

Сачева опрдели като несъстоятелна тезата, че Бюджет 2021 залага капан за следващите правителства. „Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат нужда от допълнителни доходи“, аргументира се тя.

По думите ѝ значителна част от мерките в бюджета за догодина са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година. А допълнителните 50 лв. за всички пенсионери тя определи като антиковидмярка. 

Сачева подчерта, че постигането на абсолютна справедливост в пенсионната система е почти непостижимо предизвикателство заради факта, че има пенсионери, пенсионирали се при различни условия и правила.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама