COVID-19 по света: Извънредно положение в Испания до май

16:40, 25 окт 20 25 3045 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Европа стана вторият континент след Латинска Америка, регистрирал над 250 000 смъртни случая от COVID-19.

Испания въвежда извънредно положение 

Испанският премиерът Педро Санчес, който направи телевизионно обръщение след извънредно заседание на правителството, каза, че мярката ще остане в сила до началото на май, предаде bTV. В цялата страна с изключение на Канарските острови през нощта ще има полицейски час от 23:00 часа до 6:00 часа.

В сряда Испания стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени с коронавируса. Броят на починалите в страната доближава 35 000.

Рекорден брой заразени и в Гърция

Гърция съобщи за дневен рекорд от 935 новозаразени с коронавирус в момент, когато влизат в сила нови мерки за справяне с пандемията във високорисковите региони в страната. От вчера в страната е въведено носенето на маски на открито и вечерен час. Карантини вече бяха наложени в два региона в северната част на страната - Козани и Кастория.

Гърция удължава срока на временните ограничения и изисквания при влизане в страната във връзка с разпространението на коронавируса до 8 ноември.

Остава изискването за българските граждани да попълнят форма за локализация на пътниците (PLF Form) и да разполагат с предварително генериран QR код при влизане в Гърция, както и задължително да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Няма необходимост от представяне на PCR тест от шофьорите на товарни камиони. Запазва се ограничението в товарните камиони, преминаващи през ГКПП „Илинден – Ексохи“, да пътува само водачът.

Италия затяга мерките

Премиерът на Италия Джузепе Конте също разпореди да се въведат допълнителни ограничения в страната с цел да се овладее разпространението на COVID-19, предаде АНСА, цитирана от bTV.

От 26 октомври до 24 ноември в страната затварят врати спортните зали, обществените басейни, игралните зали, киносалоните, театрите и спа центровете.

Освен това всички обекти за обществено хранене - барове, ресторанти и кафенета ще работят до 18:00 часа.

Франция обмисля удължаване извънредното положение до февруари

Долната камара на френския парламент прие на първо четене законопроект за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 16 февруари. Законопроектът ще бъде гласуван от Сената в Париж в сряда, а окончателното му одобряване от Националното събрание най-вероятно ще бъде в началото на следващия месец.

Проектът предвижда възможности за продължаване на ограничения до 1 април. Този период обхваща регионалните и местните избори във Франция, ако не бъдат отложени, съобщиха АФП и БНР.

Вчера броят на потвърдените случая на коронавирус в страната надхвърли 1 милион. Франция е едва седмата държава в света, преминала този праг, и втората в Европейския съюз след Испания. Днес страната регистрира нов дневен рекорд на новозаразените - 45 422 души за последните 24 часа. Починалите със заболяването през този период са 138 души. Близо 2500 души с COVID-19 в страната са в реанимация.

Починалите в Чехия са се увеличили двойно за две седмици

Броят на хората, починали след зараза с коронавирус в Чехия, се е удвоил до 2047 за две седмици. Страната регистрира 1000 смъртни случая, седем месеца след първия заразен с коронавирус. От началото на октомври обаче рязко нарасна броят на инфекциите и на смъртните случаи. 

В страната вчера бяха доставени 30 респиратора; очакват се още 120, съобщи Европейската комисия. Двайсет и осем военни лекари ще се притекат на помощ на колегите си в чешки болници. Водят се преговори с Германия да изпрати 100 медици в Чехия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама