Връщаме се към зимното часово време тази нощ

08:35, 24 окт 20 25 1602 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

През нощта на събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 4:00 ч. сутринта на 25 октомври. 

Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано. 

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г. 

От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март. 

Зимно или лятно време - какво предпочитат българите?

Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време. Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г., предаде bTV. 2021 г. може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз. 

Допитване от 2018 г. показа, че 51% от българите искат лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама