Затвориха развъдника, в който е родено чихуахуато Рая

19:59, 23 окт 20 25 3545 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Българска агенция по безопасност на храните разкри и спря дейността на незаконен развъдник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая. 

Историята на Рая стана известна, след като екшън звездата Жан-Клод Ван Дан призова лично българските власти да я спасят

Развъдникът в Белослав не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа без родословие, нелегално по интернет, съобщиха от БАБХ.

В постройки в частния имот на собственика инспекторите са намерили общо 23 кучета - 17 възрастни за разплод и 6 малки. Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се полагат за тях адекватни грижи и ветеринарномедицинско обслужване. Кучетата не са идентифицирани и ваксинирани, съгласно законодателството, предаде Нова телевизия.

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая.

Констатираните нарушения на лекаря са липса на регистрация в БАБХ, употреба на идентификационни чипове с неясен произход и без да бъдат вписани в интегрираната информационна система на агенцията - ВетИС и издаване на фалшиви документи, както и липса на задължителен дневник на дейностите, извършвани в практиката на лекаря.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама