Републиканци за България: Осъждаме поредния опит за политически натиск върху медиите

21:12, 22 окт 20 / Политика 25 1374 Topnovini
Снимка: CanstockPhoto

Във връзка със зачестилите атаки срещу независими медии от страна на политически субекти, както и в контекста на последния доклад на Европейската комисия за състоянието на плурализма в страната, ние от ПП „Републиканци за България“ остро осъждаме поредното посегателство върху свободната и независима журналистика в България

След като месеци наред премиерът и някои от неговите най-верни последователи наричат една от най-авторитетните български медии „Божков ТВ“, днес съвсем логично подобно неуважително поведение демонстрира и скритият коалиционен партньор на властта – ДПС. 

Движението за права и свободи си позволи да наруши правото на независима редакционна политика на БТВ като даде напътствия за начина, по който трябва да бъдат отразявани новините. Повод за поредната политическа атака върху свободата на медиите стана неволно допуснат лапсус от журналиста Канна Рачева по време на живо включване. Истеричната реакция на тайния коалиционен партньор на властта буди недоумение поради факта, че грешката е очевидно техническа и незначителна. 

Снимка: Републиканци за България

Считаме, че обществото съзнава, че оставката на почетния председател на ДПС няма да бъде „приета“ от Висшия съдебен съвет.

Може би нервността на Движението за права и свободи се корени във факта, че основните критики на ЕК към България са насочени именно към доминирания от тях медиен сектор. 111-то ни място по медийна свобода се дължи на подобни политически интервенции. Такива действия водят до автоцензура и заглушаване на критичните гласове в българските медии, както и до влошаване на качеството на демократичния процес

Депутати поискаха оставката на Банов заради казуса с шефа на БНР

Призоваваме всички политически субекти в страната да се държат отговорно и уважително по отношение на медиите и работещите в тях професионалисти, защото свободата на словото и качествената журналистика са основна ценност за всяко европейско и демократично общество. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!