Намаляват капацитета на нощните заведения

16:58, 22 окт 20 25 3137 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Посещението на барове, дискотеки и нощни заведения се допуска при заетост на местата не повече от 2 квадратни метра, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща с Асоциацията на заведенията. До това решение се е стигнало след дълъг и конструктивен разговор. Новата заповед за заведенията влиза в сила от утре. 

"По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса", посочи здравният министър.

Снимка: БГНЕС

Охраната на клубовете ще следи за спазване на дистанцията между хората, като целта е да не се стига до смесване на компаниите, отишли на бар или дискотека.

Капацитетът се намалява заради увеличаващия се брой на новозаразени с COVID-19. Здравният министър добави и че ще бъде засилен контролът, който ще следи за спазване на новите мерки както на дневните, така и на нощните заведения като при първо нарушение ще се издава преписка, а при второ ще последва глоба.

"Ако 90% от заведенията спазват тези мерки, а само 10% са нарушителите, ще постигнем ефект. Другите ще ги санкционираме, ще ги наказваме, ще ги затваряме, ако трябва", подчерта проф. Ангелов.

От Асоциацията на заведенията заявиха, че са готови да спазват новите условия, стига да не се стига до затваряне и вечерен час, каквато е ситуацията в момента в Европа.

"Ние знаехме, че през зимата ще има скок на заболели и заразени. Най-важното за брашна и здравните власти е да запазим здравето на хората и да не се стига до повторение на ситуацията от март. Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, готови сме на компромиси", добави Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама