София оряза бюджета си с нови 18 млн. лв. заради коронавируса

15:24, 22 окт 20 / София 25 2239 Шрифт:
Антония Руменова

Актуализация на бюджета на София, която намалява очакваното му изпълнение с близо 18 млн. лв., утвърди Столичният общински съвет (СОС). Мотивът е спад в прогнозираните приходи, а решението бе взето с гласовете на коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО - "Атака", като съветниците не се вслушаха в исканията на "Демократична България" и "Спаси София" общината да се опита да изкара допълнителни приходи. В края на април СОС вече намали бюджета с други 23.6 млн. лв. Независимо от орязването се залагат средства за ремонт на редица детски градини, пише Mediapool.bg

Най-много - със 7.6 млн. лв., се намаляват очакваните приходи от продажбата на земя. Надолу с 3.5 млн. лв. е прогнозата за приходи от продажба на сгради, и с 3.1 млн. от внесен ДДС. Очакват се и по-слаби постъпления от такси от общинските детски градини с 1.5 млн. и с по 1.8 млн. лв. от такси за ползване на технически услуги и от приходите от продажби на стоки и услуги.

Фандъкова: Ще продължаваме да подкрепяме бизнеса в кризата

В същото време в капиталовата програма за инвестиции се включват дейности по ремонт на редица детски градини. Още в сряда столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че с актуализацията ще бъдат увеличени средствата за ремонти на детски градини и училища с 4.6 млн. лв. Тя лансира и програма за изграждане на 67 нови детски градини, но в следващите 3 години.

В резултат на актуализацията се режат главно средства за ремонт и поддръжка на улици. Други над 1.1 млн. лв., предвидени за ремонта на пространството около катедралата "Александър Невски", също бяха заличени. Отпадат и 900 000 лв., предвидени за строителни дейности в друга част на центъра - т.нар. Зона 4.

На контра

Орязването на бюджета на София не бе подкрепено от “Демократична България”. Мотивът на съветниците бе, че вместо автоматично да се намаляват приходи, столицата трябва да се опита да приложи програма за тяхното повишаване.

Борис Бонев от “Спаси София” използва момента да припомни, че само преди няколко седмици СОС отхвърли негово предложение за реформа в директорските съвети на 5-те дружества, управляващи общинските пазари в града. Идеята му бе те да се слеят в едно и от редуциране на шефове и администрация да се спестят 2 млн. лв. БСП също гласува против преструктурирането на бюджета с пояснение, че от него най-вече страдат инвестициите в кварталите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама