БСП обвини управляващите в назначаване на „поредните калинки“ в края на мандата

12:08, 21 окт 20 / Политика 25 1473 Цветилена Симеонова
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП обвиниха ГЕРБ в „поредно безобразие“. Този път то е свързано с назначаването на бордовете на директорите на държавните предприятия. Според левицата управляващите не спазват Закона за държавните и публични предприятия, който изисква Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол да изработи критерии и да организира конкурси за директори на държавни дружества.

Процедурата, която се готвят да направят, е абсолютно опорочена.Тя не се спазва, а министерствата се опитват по добре познатия начин да си назначат калинки в управлението на държавните дружество“, заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов, съобщиха от партията.


Снимка: БСП

Той припомни, че преди четрити години от БСП са внесли закон за публичните предприятия, в който са настоявали бордовете на директорите да се назначават на конкурсен принцип, с ясно разчертани правила, за да се избегне назначаването на партийни калинки. По думите му понякога те не разбират от работата, за която са назначени, и по този начин съсипват държавните дружества. Той отбеляза, че не се спазва законът такъв, какъвто е бил приет преди 6 месеца под европейски натиск.

„Това, което повтаряме от дълго време и не само ние, а и протестиращите на улицата – в днешното управление липсва политическа визия за развитието на България и съответно за управлението на тези дружества. В обявените конкурси липсва бизнесплан. Чрез този бизнесплан държавата трябва да зададе критериите какво изисква от даденото държавно предприятие да постигне“, подчерта още депутатът.

Още един депутат напуска групата на БСП

Другото, което смущава БСП, са еднаквите критерии, с които се избират управителите на държавните предприятия. Според левицата не е едно и също да избираш директор на държавното предприятие „Тържища за плодове, зеленчуци и цветя“ и директор на АЕЦ „Козлодуй“ или директор на РВД.  „Това отново ни води до мисълта, че тези конкурси се организират единствено и само бързо, за да могат в края на мандата си да назначат поредните политически и гербаджийски калинки, които впоследствие да управляват тези дружества“, заключи Проданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!