Модерен Робин Худ краде криптовалута и я дава на бедните

13:07, 20 окт 20 / Свят 25 2790 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Хакерска група, назоваваща се Darkside, е влязла в ролята на модерния Робин Худ – те крадат биткойни от богатите и ги даряват на организации, посветени на защита на природата и образованието в страни от третия свят.

Компанията на киберпрестъпниците е локализирана в САЩ, а платформата, чрез която прехвърлят средства от портфейл на портфейл, е The Giving Block. Пред BBC от The Giving Block заявяват, че са разбрали в последствие откъде са парите за дарения на организациите Save The Children, Rainforest Foundation и She's The First, но не смятат да прекратят финансовите операции.

Платформата не дава подробна информация за своите донори. Повечето услуги, които включват търговия с дигитални монети като биткойн, изискват от потребителите да потвърдят поне самоличността си, но не е ясно дали това важи и в този случай.

В свой пост от Darkside твърдят, че се целят само в печеливши компании – хакват системите им и ги държат като заложници, докато не им платят откуп.

"Смятаме, че е справедливо част от парите, които компаниите са придобили, да отидат за благотворителност. Без значение колко лоша смятате, че е работата ни, ние сме щастливи, когато сме помогнали нечий живот да се промени. Днес изпратихме първите си дарения", пишат те.

За експертите обаче подобен вид благотворителност е опасна. Прехвърлянето на средства от анонимни източници е златна възможност за пране на пари.

"Ако влезете на благотворителен базар с маска и дарите 10 000 евро в брой, след което сте поискали данъчна разписка, няма да се разминете без въпроси. Този случай не е по-различен", твърди изследователят на криптовалути Филип Градуел.

Част от организациите, които са обект на даренията, обаче отказват да ги приемат под предлога, че криптовалутата е открадната и не се чувстват комфортно да насърчават киберпрестъпността в световен мащаб.

Българи са арестувани при мащабна операция срещу киберпрестъпници

 
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 14:50, 10 фев 21

Как става

2 Анонимен 14:53, 10 фев 21

Много са бедни хора та

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама