Модерен Робин Худ краде криптовалута и я дава на бедните

13:07, 20 окт 20 / Свят 25 1500 Антония Руменова
Снимка: CanStockPhoto

Хакерска група, назоваваща се Darkside, е влязла в ролята на модерния Робин Худ – те крадат биткойни от богатите и ги даряват на организации, посветени на защита на природата и образованието в страни от третия свят.

Компанията на киберпрестъпниците е локализирана в САЩ, а платформата, чрез която прехвърлят средства от портфейл на портфейл, е The Giving Block. Пред BBC от The Giving Block заявяват, че са разбрали в последствие откъде са парите за дарения на организациите Save The Children, Rainforest Foundation и She's The First, но не смятат да прекратят финансовите операции.

Платформата не дава подробна информация за своите донори. Повечето услуги, които включват търговия с дигитални монети като биткойн, изискват от потребителите да потвърдят поне самоличността си, но не е ясно дали това важи и в този случай.

В свой пост от Darkside твърдят, че се целят само в печеливши компании – хакват системите им и ги държат като заложници, докато не им платят откуп.

"Смятаме, че е справедливо част от парите, които компаниите са придобили, да отидат за благотворителност. Без значение колко лоша смятате, че е работата ни, ние сме щастливи, когато сме помогнали нечий живот да се промени. Днес изпратихме първите си дарения", пишат те.

За експертите обаче подобен вид благотворителност е опасна. Прехвърлянето на средства от анонимни източници е златна възможност за пране на пари.

"Ако влезете на благотворителен базар с маска и дарите 10 000 евро в брой, след което сте поискали данъчна разписка, няма да се разминете без въпроси. Този случай не е по-различен", твърди изследователят на криптовалути Филип Градуел.

Част от организациите, които са обект на даренията, обаче отказват да ги приемат под предлога, че криптовалутата е открадната и не се чувстват комфортно да насърчават киберпрестъпността в световен мащаб.

Българи са арестувани при мащабна операция срещу киберпрестъпници

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!