COVID-19 по света: Ирландия първа в ЕС връща карантината

13:50, 20 окт 20 25 2987 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

TOPNOVINI следи ситуацията с разпростанението на Covid-19 по света и мерките, които се въвеждат в различните страни за справяне с вируса. Най-засегнатите държави продължават да са Съединените щати, Бразилия и Индия. Половината от всички положителни проби на света са дадени там.

COVID-19 по света: Заразените надхвърлиха 40 млн. души

Ирландия се връща към пълна карантина

Ирландия се връща към пълна карантина в продължение на шест седмици, съобщи министър-председателят Майкъл Мартин. Мерките ще влязат в сила от полунощ следващата сряда.

Магазините и фризьорските салони ще трябва да бъдат затворени, а на хората се препоръчва да си останат вкъщи.

Училищата и строителният сектор ще останат отворени, а кръчмите и ресторантите ще могат да обслужват само храна за вкъщи. Здравните експерти препоръчаха въвеждането на най-тежките ограничения от ниво 5, за да се спре увеличаването на инфекциите с COVID-19 в страната.

Италия въвежда вечерен час в област Ломбардия

 

Властите в Ломбардия получиха зелена светлина за предложението си да наложат полицейски час заради увеличения прием на пациенти в болниците. Той ще действа в интервала от 23:00 до 5:00 часа и ще влезе в сила от четвъртък. Средните и големите търговски центрове през почивните дни ще затворят. Мерките в Ломбардия, където броят на заразените с коронавирус отново се увеличава, бяха поискани, след като експерти заявиха, че очакват до края на месеца броят на болните в интензивни отделения да скочат до 600 човека.

Испания затваря област Навара

От полунощ в сряда срещу четвъртък цялата област Навара се затваря по подобие на Мадрид. В продължение на 2 седмици в Навара няма да може да се влиза и излиза освен за работа, училище или грижа за възрастен родител.

По този начин вече над 6,3 милиона испанци ще бъдат принудени да живеят при строги ограничения. Ресторантите и кафенетата спират работа с клиенти и могат да доставят храна само по домовете. Магазините, спортните клубове и театрите затварят в 21.00 часа, събиранията се свеждат само в рамките на семейството, а общественият транспорт ще работи на 50% от капацитета си.

 

Междувременно в Каталуния от днес денонощните магазини няма да работят от 22.00 часа вечерта до 07.00 часа сутринта. Това е следващата стъпка, след като бяха затворени баровете и ресторантите в опит да се ограничи пандемията.

Чехия връща носенето на маски на открито

Чехия затяга правилата за носене на маски. От сряда то ще стане задължително за застроените площи на градовете и общините. Изключение ще се прави, ако има възможност да бъде спазвана дистанция от повече от 2 м, както и за спортовете. Досега носенето на маски беше задължително на закрито, а отскоро и при шофиране, в случай че в колата има хора, които не са част от семейството.

Учебните занятия в Румъния - изцяло онлайн

Нови ограничения са наложени и в Букурещ. От днес учебните занятия минават изцяло онлайн, а носенето на маска става задължително във всички обществени пространства на открито и закритоСпира се дейността на кината, театрите и концертните зали, както и в закритата част на ресторантите, с изключение на тези в хотелите, които ще обслужват само настанените гости. Забранява се също дейността на игралните зали. Мерките са за срок от 14 дни.

Русия се въздържа от пълна карантина

Въпреки рекордният брой заразени с коронавирус, Русия няма да налага пълна карантина. Страната стана поредната в Европа, която решава да не въведе най-строгите мерки, на фона на голям ръст на случаите. В понеделник Русия отчете 16 000 новозаразени. От Кремъл казаха, обаче, че сега страната е по-добре подготвена, отколкото при първата вълна. Кметът на Москва също настоя, че ще се запазят сегашните мерки, но няма да се въвеждат нови. В града има временни болници, 30% от служителите в частните фирми работят от домовете си, а част от учениците се обучават онлайн.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама