ЕК няма да помага на България и Северна Македония да се разберат

14:59, 19 окт 20 / Политика 25 1521 Биляна Иванова
Снимка: CanstockPhoto

Страните кандидатки остават затънали в съперничество от миналото и нерешени двустранни въпроси. След като разреши въпроса за името с Гърция, която години наред задържаше началото на преговорите за разширяване, сега Северна Македония е изправена пред нов спор със съседна България заради езика и историята. Това пише в доклада за напредъка на Северна Македония във връзка с процеса на разширяване на ЕС, предаде „The Brussels Times”.

Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество остават съществени елементи от процеса на разширяване. „Приканваме двете държави да удвоят усилията си за намиране на решение на отворените въпроси”, се казва в документа. От Северна Македония и България зависи да се ангажират пряко. Комисията няма да подпомага диалога между тях, както действа по отношение на Сърбия и Косово.

Каракачанов заговори за европейски натиск да подкрепим безусловно Скопие

Докладите във връзка с процеса на разширяване на Европейския съюз показват, че страните кандидатки от Западните Балкани не са готови за присъединяване, пише изданието, цитирано от БГНЕС.

В началото на февруари комисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархели представи подобрената методология за съживяване на замразения процес на присъединяване към ЕС. Публикуването на годишния пакет за разширяването, състоящ се от съобщение за политиката на ЕС за разширяването и доклади за всяка държава поотделно или за напредъка за всяка страна кандидатка, беше отложено за есента заради избухналата пандемия от коронавирус.

При представянето на пакета на 6 октомври комисар Варехли изрази определен оптимизъм, че всяка страна кандидатка ще преодолее оставащите пречки и ще изпълни всички условия по пътя си към членство в ЕС. Той се позова и на новата методология и изрази очакване, че динамичното прилагане на новите правила ще ускори напредъка на държавите кандидатки и ще донесе дълготрайни резултати.

Зоран Заев: Исканията на София не са добросъседски и може да ни спрат преговорите за ЕС

Както всяка година, Комисията обръща сериозно внимание на върховенството на закона като ключов критерий, по който ЕС оценява напредъка на кандидатите за членство.

В областта на съдебната власт и основните права напредъкът варира значително през последната година. Само Албания и Северна Македония - двете държави, които с нетърпение очакват да започнат преговори за присъединяване в края на тази година, постигнаха „добър напредък“. Сърбия и Черна гора, единствените държави, с които текат преговори, не постигнаха съществен напредък в тази област.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!