COVID-19 по света: Заразените надхвърлиха 40 млн. души

09:28, 19 окт 20 / Свят 25 2647 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Случаите на коронавирус по света вече са над 40 млн., а жертвите над 1 млн. души. Редица европейски страни затегнаха ограниченията за да се овладее епидемията.

В Париж и още осем други френски града от снощи влезе в сила вечерен час. Във Франция и Италия бяха регистрирани рекореден брой новозаразени в неделя.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви серия от нови мерки на фона на растящия брой на нови случаи. Рестрикциите засягат основно заведенията и предвиждат увеличаване на дела на работещите дистанционно. Ресторантите ще трябва да затварят най-късно в полунощ и да настаняват най-много шестима души на маса, а баровете ще работят до 18:00 часа, ако не предлагат на клиентите си обслужване на маса. Рестрикциите не включват полицейски час, какъвто беше въведен в редица френски градове, но въпреки това италианските кметове ще могат да налагат ограничения за достъп до публични места след 21 часа.

75% от служителите в държавните институции ще трябва да работят дистанционно. Това се препоръчва и на компаниите от частния сектор.

Правителството на Апенините одобри също така нов пакет стимули за бюджета догодина в помощ на икономическото възстановяване след рецесията заради пандемията на стойност 40 млрд. евро.

COVID-19 по света: Маските в Сърбия вече са задължителни и на открито

Великобритания е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа, с над 43 000 смъртни случая.

Очакванията за блокада се засилиха, след като в неделя правителственият съветник по научните въпроси Джемъми Фаръл заяви, че на Обединеното кралство му е нужна триседмична карантина, за да се спре разпространението на пандемията.

В страната в момента действа тристепенна система на тревога и от събота Лондон и още няколко града бяха преместени от първа степен или зона със среден риск на разпространение на заразата във втора степен – зона с висок риск. На милиони хора в столицата от събота е забранено да се срещат в затворените пространства с членове на други домакинства. Мярката ще се прилага както за жилищата, така и за пъбовете и ресторантите. На лондончани се препоръчва също така да избягват обществения транспорт и ако е възможно, да намалят пътуванията в града.

Коронавирусът по света: Франция обяви вечерен час за Париж и още осем града

В Швейцария наложиха забрана за събиране на едно място на над 15 души и направиха носенето на маска на закрито и в обществения транспорт.

В Словакия бяха оповестени планове за безплатно тестване за COVID-19 на всеки човек над 10 години, но не е ясно дали ще е задължително или доброволно.

Германският канцлер Ангела Меркел призова хората да останат вкъщи на фона на нарастващите случаи на заболели.

В Испания смъртността между юли и октомври спрямо миналата година е нараснала с 11 000 души.

В Ирландия, която също отчете рекорд, ще влязат в сила нова по-строги ограничения от вторник. Нидерландското кралско семейство пък беше остро критикувано заради пътуване в Гърция, въпреки призива на правителството пътувания да се осъществяват в краен случай и налагането на частична блокада.

Първи смъртен случай след повторно заразяване с COVID-19

Новият коронавирус остава активен върху човешка кожа до 9 часа, сочи изследване на японски учени. За сравнение патогенът, който причинява грипа издържа до максимум 2 часа. Молекулите и на двата вируса се разпадат в рамките на 15 секунди от прилагане на етанол, който се съдържа в дезинфектантите за ръце. Затова миенето на ръцете продължава да е най-ефективната предпазна мярка срещу заразяване с COVID-19, отбелязват учените.

Междувременно, последните данни на УНИЦЕФ показват, че около 3 милиарда души или 40% от населението на света нямат условия да поддържат елементарна хигиена на ръцете си у дома, съобщава БНР.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 гл шеф 14:36, 19 окт 20

от. гл шеф. на тайно разузнаване. Г. И Г. по цял свят. свойте на нашият румен йорданов. психически статират румен. брат на румен бил изкупил полицията. и го винът румен че се е ерчил на свойте румен. това не е вярно. защото всички свой за против румен. защото се лъжът за 40 лв. рушвети дават на всички. свойте на румен. ние ги проследяваме всички. това го няма по българските затвори. вие преценете. ние сме лесни за техното здраве. хиляди дълголетия по цял свят. от съкретно тайно разузнаване. помислетеси всички. и [ наказвайте. ]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама