Според проф. Румен Кънчев премиерът върви по ленински - крачка напред, две назад

16:13, 17 окт 20 / Политика 25 2076 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Кабинетът е непоследователен, това е големият ни проблем във външната политика. Крачка напред, две назад, както би казал Ленин. Не е ясна позицията нито по отношение на Русия, нито по двата гигантски договора за членство с НАТО и ЕС. До момента нашата армия, единствена в НАТО, на 90% си служи с руско оръжие. В международните отношения най-съществена е предвидимостта на партньора. Борисов е непредвидим и по отношение на връзките между ЕС и Турция. Това заяви проф. Румен Кънчев, преподавател по Теория на международните отношения и геополитика и съучредител на партия „Републиканци за България“, съобщи banker.bg.

Проф. Румен Кънчев: Светът ще следва тенденцията САЩ и Китай да са ключовите съперници, с пригласяща им Русия

Проф. Кънчев е на мнение, че президентът Радев не е разединител на нацията – теза, която непрестанно се налага. „Като изключим жеста ала Че Гевара, нормален за един дългогодишен армейски командир, призивът „Мутрите вън“ е обединяващ и за леви, и за десни, той инспирира прогонването на корупцията. Що се отнася до хипотетичната промяна на външнополитическия курс от страна на президента, той нито има такава възможност, нито някой би му го позволил“, посочи той.

Наблюдавайки политическите елити в държавата, имам чувството, че те не познават съвременния капитализъм. Последният конгрес на БСП също го демонстрира. Модерните социалистически партии имат съвсем друг анализ. Днешният капитализъм е силно променен от времето на Смит и Рикардо. Хабермас, който го критикува от леви позиции, казва, че в съвременния капитализъм вече не говорим за демокрация, а за масова демокрация, за масово общество. За държава на благоденствието и за цената на това благоденствие, която се плаща с ограничаване на свободите. Това говори за определени тоталитарни тенденции. БСП с нищо не показа, че познава този капитализъм“, заяви проф. Кънчев.

Той очаква  партия „Републиканци за България“ да се развие като ценностно-политическа формация в Макс-Веберовия смисъл на понятието. „Когато Вебер, един от ярко десните социолози на 20 век, се опита да обясни духа на капитализма, той констатира, че тази обществено-икономическа система произлиза от протестантската етика и в основата ѝ стоят морални ценности. Точно това е много необходимо на съвременното българско общество“, посочи проф. Кънчев.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ало-ало 16:45, 17 окт 20

Дрън-дрън та Пляс! Мишока Цвъцо захапал отрязаната опашка на Габровския котарак... Уйдурма! От Цвъцовата калинка...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама