БСП-София предлага 300 лв. данък на такситата догодина

15:57, 16 окт 20 / София 25 2794 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Алтернативният данък на такситата за 2021 г. да стане 300 лв., като държавата компенсира Столична община с разликата до 850 лв. Това предлага Калоян Паргов, председател на БСП-София и зам.-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност на СОС.

Предложението му е свързано с отражението, което оказа извънредното положение и последвалите противоепидемични мерки заради пандемията от COVID-19. Те доведоха до драстичното намаление на приходите в обществения транспорт, в това число и в таксиметровия бранш.

„В периода март - май тази година приходите на фирмите и шофьорите спаднаха със 70%, а в момента са стабилизирани средно на нивата от 50% спрямо миналогодишните. Над 20% са шофьорите на таксита, които са  преустановили дейността си“, обясни Паргов.

Паргов настоява спирките на градския транспорт да са с един собственик

Той припомни, че разпоредбите на Закона за автомобилните превози изискват всяка година до 31 октомври общинските съвети да определят размера на алтернативния данък за такситата и тарифите за обслужване на клиентите.

„От БСП сме склонни да подкрепим исканията на бранша“, каза Паргов и допълни, че според социалистите не се налагат промени в минималните тарифи на таксиметровите превози, тъй като това ще се отрази на клиентите.

Председателят на БСП-София призова компетентните държавни органи да се справят с нелоялната конкуренция в таксиметровия бранш. „Става дума за тези, които извършват нерегламентираните превози, ползвайки интернет платформи като „Максим“. Те не подлежат на регулационните режими, валидни за бранша“, посочи Паргов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама