Каракачанов не очаква чудеса от храброст от Скопие

12:10, 16 окт 20 / Политика 25 2516 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Скопската страна е предприела смяната на един от членовете в Смесената историческа комисия, за когото явно са преценили, че не е много активен антибългарски и го заменят с един друг, който ако му прочетете писанията по македонските медии само до преди няколко дена може да се ужасите, коментира пред журналисти министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Това за мен е лош знак и показва, че нямат намерение да водят честен диалог и продължават да разчитат, че някой ще ни натисне било Германия, било Америка, било брюкселската администрация да клекнем“, посочи Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Коста Филипов: Заев дава знак на Германия да окаже натиск над България

Дано не съм прав, да видим днес как ще приключи работата на комисията, като се върнат ще ви кажат, но не очаквам чудеса от храброст от скопска страна“, заяви той.  По думите му вчера са изпратени дипломати на консултация, които обаче нямали достатъчно правомощия да поемат ангажименти.

Говориш за приятелство с България, а в същото време бяха направили, вероятно по грешка, един паметник на Борис Сарафов. Човекът, който направи Илинденското въстание в Македония, офицер от Българската армия, поручик. Доколкото разбирам, даже имам снимка, свалили са го и са го вкарали в едно предприятие да го режат и разтопяват. Това жест на честване на обща история ли е? Мисля, че е точно обратното“, коментира Каракачанов.

Зоран Заев: Исканията на София не са добросъседски и може да ни спрат преговорите за ЕС

Лидерът на ВМРО посъветва политиците в Скопие да спрат да лежат на оная кълка, на която са до момента и да чакат някой да притиска България“. „Да си спазват договора, да бъдат честни, да се държат почтено иначе честно казано не виждам какво могат да очакват положително от нашата страна“.

Президентът Румен Радев също се изказа по въпроса., като призова в комисията да не се правят компромиси с идентичността, езика и историята ни.

"Крайно време е да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език.Това е отговорност преди всичко на страната - кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език или с искане за национални малцинства", подчерта президентът. 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:15, 16 окт 20

И пита се горкичкия как така Македония все повече си сядав скута на Сърбия, или пъки някой му плаща за да я бута на там... И те са им „братя“ също колкото и нам, с това различие че те влязоха в победниците във ВСВ, а ние с царете ни немци, на губящата. Също така те са самостоятелна държава и членка на ООН. Защо да се правят на сила Бълагария ?! - Не са много радостни за ЕС, па ни за НАТО колкото нас. Освен притежателите на български паспорти 20на хиляди хора, а полоовината от те не комплектно, другите не са много радват на България. А езика е много по-различен от български отколкото сърбски и хърватски на пример. Зарем толкова не познава Македония настоящия „умник“?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама