Ревът на всеки лъв е различен, откриха учени

21:17, 15 окт 20 / Култура и наука 25 2385 Topnovini
Снимка: CanStockPhoto

Всеки лъвски рев е различен, разпознаваем и проследим. Това доказва съвместно проучване на специалисти по дивите животни и компютърни специалисти от Оксфордския университет. 

Как лъвовете комуникират помежду си?

Царствените хищници имат сложно комуникационно поведение. Те си „говорят“ чрез рев, стонове грухтене, ръмжене и мъркане. Най-познатият за човешкото ухо е величественият им рев. Лъвовете реват по редица причини – от показване на териториална собственост и сплашване на съперници до локализиране на други членове на прайда и подпомагане на социалното сближаване.

Отделните лъвове могат да усетят вибрации в рева на други лъвове и по този начин да разпознаят от кого идват. Така хищниците откриват както приятелски настроените, така и своите врагове.

Как ги разпознаваме?

Учените от „Оксфорд“ са разработили устройство, което записва аудиофайлове при всеки лъвски рев и ги съхранява в база от данни. То се прикрепя към GPS нашийника на животното и така е през цялото време с него. След това записите минават през специално разработен алгоритъм, с помощта на който да различават отделните екземпляри, съобщи bTV.

Системата за разпознаване е базирана на т.нар машинно самообучение – открива разликите в отделните записи, след като е „изслушала“ голям брой от тях. Резултатът е 91,5-процентова прецизност.

Снимка: CanStockPhoto

Африканските лъвове са застрашени от изчезване

Според изследване на американската неправителствена организация „Пантера” от 20-те хиляди лъва, които обитават африканския континент, около половината могат да изчезнат след 20 години. Популацията им намалява заради бракониерство, екологични проблеми и унищожаването на естествения им хабитат.

„Разработването на инструменти за проследяване и защита на популацията на африканските лъвове е приоритет за тяхното опазване. Възможността това да се случва чрез различаването на техния рев е революционно откритие“, обяснява Андрю Лавъридж от екипа, разработил системата за разпознаване.

Учените планират да развият откритието си чрез провеждане на допълнителни експерименти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!