Спрейове ще атакуват COVID-19 през носа и гърлото

12:23, 15 окт 20 25 3593 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Разработваните ваксини срещу коронавируса, които са във финалните фази на клиничните изпитвания, се предвижда да се поставят с инжекция в рамото. Учените, обаче, проучват и възможността да създадат препарат, който да предпазва от заразяване през най-уязвимите места при инфекцията с COVID-19 – носа и устата. 

Очакванията са назалните спрейове или ваксини за вдишване директно да защитят клетките на въздушните пътища от вирусната инфекция. Лаборатории в САЩ, Великобритания и Хонконг вече работят над алтернативните ваксини.

Затварят заведенията, които не спазват мерките

Целта на неинвазивната имунизация е да спре развитието на патогена в носната кухина, откъдето може да се разпространи както из тялото, така и да попадне в околната среда и да зарази други хора. Причината за надпреварата да се регистрира ефективна ваксина е здравната криза, причинена от COVID-19 да бъде овладяна, хората по света да се завърнат към нормалния начин на живот и да се облекчи натиска над икономиката, съобщи bTV.

Как работят ваксините за вдишване?

Носът, гърлото и белите дробове са покрити със слузеста лигавица. Тази тъкан съдържа високи нива на антитела, наречени имуноглобулин А (IgA), които предпазват тялото от респираторни вируси. Ваксината под формата на аерозоли, подобни на тези, използвани при пациенти с астма, или спрей за нос ще позволи диретктното активиране на естесвените имунни оръжия, с които разполагаме според учените.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама