Радев призова за общ европейски подход срещу предизвикателствата на Балканите

16:11, 14 окт 20 / Политика 25 2310 Шрифт:
Редактор:

Перспективите за развитие на стратегическото партньорство между България и Гърция, насърчаване на взаимните инвестиции и сътрудничеството в сферата на сигурността, обсъдиха на среща в Атина президентът Румен Радев и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

Двамата проведоха среща „на четири очи“ в рамките на посещението на българския държавен глава в Гърция, която продължи почти час. Обща бе позицията, че борбата с нелегалната миграция, противодействието на тероризма и преодоляването на предизвикателствата пред сигурността в нашия регион изискват общ европейски подход, основан на солидарност и споделени ценности, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Югоизточна Европа е от значение не само за региона, а и за целия Европейски съюз, подчертаха и Румен Радев, и Кириакос Мицотакис.

Двамата обсъдиха необходимите условия и реформи за модернизация ипривличане на стратегически инвеститори. Във връзка с това българският президент поздрави Кириакос Мицотакис с решението на Майкрософт да инвестира 1 млрд. долара в Гърция за създаването на регионален център на данни. Очаква се до 2025 г. тази инвестиция да стимулира разкриването на десетки хиляди работни места в страната. Румен Радев изрази надежда, че партньорството между двете държави в областта на информационните технологии и дигитализацията ще продължи да се задълбочава.

Президентът Радев и министър-председателят Кириакос обсъдиха и процеса на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама