Само за ден: Обещаните от Борисов пари за „Ремдесивир“ се стопиха наполовина

11:31, 14 окт 20 25 3634 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството отпуска 2,1 млн. лв. на здравното министерство за закупуване на 2 500 флакона „Ремдесивир“. Това обяви министърът здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след края на днешното заседание на кабинета.

„Ремдесивир“ е първото лекарство за лечение на Covid-19, което има разрешение за достъп до европейския пазар. Освен това то се използва за лечение и на други вирусни инфекции. Цената на един флакон е 345 евро (без ДДС), като за лечение на един пациент се дават между 5 и 10 флакона, зависи колко тежко е състоянието му. Заявката за медикамента вече е направена и доставката се очаква до 10-12 дни.

Здравният министър съобщи, че до момента страната ни е разполагала с 2837 флакона под формата на дарения, от които 978 вече са използвани. Така към днешна дата разполагаме с 1779 флакона, които според разчетите от последната седмица трябва да стигнат за около 3 месеца.

Нов антирекорд: 785 заразени с коронавирус за последното денонощие

„Всички пациенти на територията на България, които се нуждаят от „Ремдесивир“ са задоволени и няма нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво“, заяви здравният министър.

До тук – почти всичко е ясно. Само не разбрахме защо Борисов и кабинетът внезапно решиха да поорежат парите за „Ремдесивир“. Още вчера премиерът се похвали, че възнамерява да отдели 5 млн. лв. държавни пари за медикамента, „който не лекува, но най-много помага“.

„То излекува Тръмп. Ще купим, за да са пълни складовете”, обеща Борисов. Ден по-късно обаче сметките излязоха криви и така – вместо анонсираните 5 млн. лв., здравното министерство ще получи по-малко от половината на обещаните пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама