Марешки и имотите по морето – епизод пореден

14:00, 13 окт 20 / Политика 25 5136 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Община Варна проверява строителни дейности в Морската градина във Варна, свързвани с лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Въпреки наложената още през 2012 г. забрана, в края на август в социалните мрежи се появиха снимки на машини и строителни работници в Морската градина, а медийни публикации от миналата седмица показаха, че строителните работи продължават с пълна сила.

С два месеца закъснение, едва след като казусът доби общественост и в града се проведе протест срещу застрояването на приморския парк, Община Варна реши да се задейства.

1,2,3 – кой ти ги брои

В понеделник главният архитект на Варна Виктор Бузев обясни пред bTV, че строителните дейности се извършват в имот, който е собственост на фирма с управител майката на Марешки. По думите му общинските власти са уведомени за извършването на ремонт на три постройки – двуетажна жилищна сграда, сграда на допълващо застрояване и лятна кухня. А за ремонтни дейности не се изисква разрешение за строеж. Бузев не видя проблем в това, че се ремонтират три постройки, при положение, че в кадастралната карта е нанесена единствено двуетажната сграда, тъй като според него това не изключвало съществуването в миналото и на другите две. Как и кога са се появили другите две постройки явно не е важно.

Пътят на Марешки: От съветски възпитаник до зам.-председател на парламента

Дни по-рано обаче „Дневник“ публикува кадри от имота на Марешки в морската градина, които хвърлят съмнение върху тезата, че се ремонтират вече съществуващи сгради, а не се изграждат нови постройки. До момента зам.-председателят на парламента и лидер на партия „Воля“ запазва мълчание по случая.

Казусът „Салтанат“

Имотът на Марешки се намира в местността „Салтанат“, където над 50% от парцелите са частни, макар че в Общия устройствен план на града местността е включена в границите на парка. Днес още един собственик на подобен терен реши да огради имота си с телена ограда. Главният архитект на Варна обясни пред БНТ, че на мястото е била извършена проверка след постъпването на сигнала, но собственикът не е бил открит. Той се издирва чрез кадастъра, за да му бъде изискан констативен протокол за трасиране на имота. По думите му обаче собственикът може да бъде санкциониран единствено, ако е поставил оградата на неправилното място, а ако преди 15 години се е сдобил с планове-извадки за имота си, ще има право и да строи.

Решение на проблема е изкупуване на терените от Общината или замяната им с имоти на друго място.

Марешки и имотите по морето

Това не е първият спорен казус с имоти край морето, свързан с името на варненския бизнесмен и политик Веселин Марешки. Само преди месец близки до Марешки фирми получиха концесиите на плажовете „Кабакум - Север 1” и „Кабакум - Север 2”, в деня в който „Воля“ подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция.

Защитници на Марешки хвърляха яйца по Манолова на плажа „Кабакум“

„Кабакум - Север 2“ е същият плаж, върху чийто пясък през 2012 г. Марешки построи прословутия си двуетажен „фитнес“, в който цената за час тренировка бе 100 лв., а в комбинация с масаж стигаше до космическите 10 хил. лв. По тази причина постройката на метри от морето и до днес е ползвана единствено от лидера на „Воля“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама