Виртуозът Шломо Минц изнася концерт пред българска публика

09:40, 13 окт 20 / Култура и наука 25 2095 Антония Руменова
Фейсбук/Shlomo Mintz Violin Virtuoso

Виртуозният цигулар и педагог Шломо Минц ще зарадва българската публика на 13 октомври в концертната зала на НМА „Проф.Панчо Владигеров“. Маестрото ще проведе майсторски клас по цигулка с млади таланти от Музикалната академия.

Събитието е част от програмата на "Европейски музикален фестивал". Вече над три десетилетия израелският цигулар, виолист, диригент и педагог е сред най-големите имена на съвременната класическа музика. Роден в Москва през 1957 г., Шломо Минц учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн.

Безукорната му техника, чистотата и изразителността на звука са подписа на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента: цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г.

Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на иконичната цигулка на великия Паганини -"Il Cannone" - (Ил Каноне - Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса "Паганини".

Музиката е като огледало на нашето общество. Огледало, създадено от композиторите. Затова е важно да представяме музиката в правилната светлина, за да окуражава хората и да им дава любов“, казва Минц пред „Софийската филхармония“.

Концертите от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020  са подкрепен от Програма „Култура“ и Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на фестивала е Министерството на културата.

Следващите акценти от програмата на форума са мултимедийният концерт „Кино и класика“ на 20 и 21 октомври, гостуване на испанската етно група „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ на 29 октомври, фадо концерт на Рикардо Рибейро от Португалия на 18 ноември, както и втората част от интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“ с Оркестъра на Класик FM радио на 23 и 24 ноември.

Наследник на традицията в българската кларинетна школа начело на Консерваторията

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи