"Лос Анджелис Лейкърс" отново на трона в НБА

17:10, 12 окт 20 / Спорт 25 2932 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

За 17-и рекорден път "Лос Анджелис Лейкърс" стана шампион на Националната Баскетболна Асоциация. "Езерняците" показаха най-доброто от възможностите си в най-важния момент и изиграха блестящ шести мач срещу "Маями Хийт", спечелен с безкомпромисното 93:106.

ЛеБрон Джеймс и съотборниците му завоюваха така желания 17-и трофей в историята на организацията, изравнявайки досегашния абсолютен рекорд на другата легендарна организация - "Бостън Селтикс". Последната титла на Бостън дойде в серия именно срещу отбора на „Лейкърс“ през вече далечната 2008 г. Тогава в редиците на „келтите“  блестяха имената на Пол Пиърс, Кевин Гарнет, Рей Алън и Рейжон Рондо, който тази нощ отново получи шампионски пръстен, но този път с екипа на „Лейкърс“.

"Кралят" пък заслужи четвърта титла във великата си кариера, като успя да изведе трети отбор до трофея от Лигата. 35-годишната легенда грабна първите си две титли с "горещите" от Маями, след това изпълни обещанието си да донесе такава и във витрината на родния си клуб - Кливланд, а тази нощ помогна на "езерняците" отново да достигнат до абсолютния връх в НБА.

ЛеБрон регистрира своя 28-и "трипъл-дабъл" в плейофите, след като остави 28 точки, 14 борби и 10 асистенции на сметката си за победата на своя отбор. Джеймс получи и приза за "Най-полезен играч" на Финалите, като с това си отличие се превърна в първия играч в историята, който печели MVP на финалната серия с три различни отбора.

"Работата вече е свършена" - така би се изразил покойната легенда на „Лейкърс“ Коби Брайънт. Петкратният шампион с "езерняците" напусна този свят на 26 януари тази година при катастрофа с частния си хеликоптер, но със сигурност в момента гледа с радост как един от най-добрите му приятели - ЛеБрон Джеймс, поведе клуба на сърцето му към първи трофей от 2010 година насам. Именно тогава Коби, Пау Гасол и компания донесоха последната шампионска титла във витрината на организацията.

През последните 10 години отборът от Лос Анджелис бе изправен пред множество падения, като в периода между 2013 и 2019 година все не успяваше да се добере до участие в плейофите. За щастие, с идването на ЛеБрон Джеймс и привличането на Антъни Дейвис от Ню Орлиънс през миналото лято, „езерняците“ успяха да намерят победния път, и след 10-годишно чакане отново са шампиони на най-елитното баскетболно първенство на планетата.

Снимка: БГНЕС

Отборът на Маями също заслужава огромни похвали за изключителното си представяне в тазгодишното нетрадиционно издание на плейофите. Играчите на Ерик Сполстра елиминираха последователно "Индиана Пейсърс", най-добрия отбор в редовния сезон "Милуоки Бъкс", разполагащ с най-ценния играч на редовния сезон – Янис Адетокунбо, и опасния тим на "Бостън Селтикс“, за да си извоюват правото да се борят за първа титла от 2013 г. насам. За съжаление, травмите на Бам Адебайо и Горан Драгич до голяма степен спряха устрема на "горещите", които пък намериха спасител в лицето на Джими Бътлър. Крилото блесна с феноменални представяния и затвори устите на всичките си критици. В предпоследната среща срещу „Лейкърс“ Бътлър получи почивка в едва 48 секунди от мача.

Бъдещето е пред Маями, които притежават солиден брой млади таланти като Адебайо, Тайлър Хиро и Дънкан Робинсън, разполагащи с огромен потенциал. 

Колкото до самия мач, „Лейкърс“ бяха наистина безупречни в защита. Решението на треньора Вогъл да остави Дуайт Хауърд на пейката и да пусне Алекс Карузо като титуляр, жертвайки ръст за защита по периметъра, се оказа гениално, тъй като гардът беше почти навсякъде по паркета и не оставяше никакви лесни стрелби на опонентите си. Това се отнасяше и за останалите му съотборници, а доказателство за това е фактът, че „Хийт“ отбелязаха само 36 точки през първото полувреме. В нападение ЛеБрон Джеймс и компания нямаха никакъв проблем да печелят точки в актива и удържаха солидния си аванс, извоюван след края на втората четвърт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама