Канадка върна откраднати преди 15 години артефакти от Помпей

15:56, 12 окт 20 / Свят 25 1569 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Канадска туристка, която преди 15 години задигнала артефакти от Помпей, ги върна с обяснението, че са "прокълнати" и й носят лош късмет. Жената, представена като Никол, изпратила в колет две плочки от мозайка, части от амфора и парче керамика на туроператор в Помпей, Южна Италия. Пратката съдържала и писмо с признание за кражбата им, съобщи БТА. 

Никол била на малко над 20 години, когато посетила археологическия парк Помпей през 2005 г. и си взела тайно реликви за спомен. Тя обаче обвинява кражбата за лошия си късмет в последвалите години - оттогава два пъти била диагностицирана с рак на гърдата и изпитвала сериозни финансови затруднения.

"Моля ви, вземете си ги, те носят лош късмет", написала Никол и разказала, че когато ги крадяла, искала да притежава "късче от историята", каквото "никой не може да има", но добавила, че реликвите имат "толкова отрицателна енергия...свързана с тази земя на разрушение".

Помпей е погребан от вулканична пепел след катастрофално изригване на вулкана Везувий през 79 г. Археологическият парк е сред най-посещаваните забележителности в Италия и от години се бори с постоянните кражби от страна на туристите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама