Наследник на традицията в българската кларинетна школа начело на Консерваторията

14:30, 12 окт 20 / Култура и наука 25 1752 Антония Руменова
Снимка: Фейсбук/Сава Димитров

Проф. Сава Димитров вече е ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров". Той е трето поколение кларинетист и професор в Музикалната академия. Димитров е сред най-младите ректори в българската история. Избран на 49 години да оглави най-голямата школа по музика у нас, той ще разчита на традицията, наследена от неговите баща и дядо, също преподаватели в Консерваторията.

Неговият дядо-съименник проф. Сава Димитров е основоположник на българската кларинетна школа у нас. Баща му – проф. Димитър Димитров, е бил солист на всички български симфонични оркестри. От дома на семейство Димитрови непрекъснато се чувал звука на кларинета - Моцарт, Вебер, Брамс, Сен-Санс.

Представете си, че обикновено и тримата излизахме от къщи заедно, но в Академията се разделяхме, за да поеме всеки своите задължения – те като преподаватели, а аз като студент. Важното е, че в Академията винаги сме спазвали дистанцията, която трябва да съществува между преподавателя и студента. Вкъщи обаче и двамата ми давах съвети във връзка със свиренето ми“, разказва новият ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров". 

Снимка:Фейсбук/Сава Димитров

Едно от големите предизвикателства, които стоят пред проф. Димитров, е да се задържи и увеличи интересът към обучение в НМА. Надеждите са Академията да се превърне в лидер в музикалното образование на Балканите.

Все по-големият брой чуждестранни студенти, които искат да следват в Академията, е обнадеждаващ за качеството на обучение, което предлагаме. Другият стратегически важен въпрос е подборът на кадрите, с които да бъде извършена естествената смяна на поколенията, като се запази високото качество и творческият дух“, казва проф.Димитров.

Ситуацията, в която поема ръководството на НМА, не е сред най-лесните, но въпреки това ректорът и неговият екип са си поставили сериозни цели – осъвременяване на инструментариума, с който работят преподавателите и студентите, обновяване на условията на работна среда в самата Академия и битовите условия за студентите и докторантите в общежитията.

Извънредната карантина покрай COVID-19 е показала, че смесената форма на обучение е изключително важна за Академията – голяма част от изучаваните дисциплини са практически, особено тези, които са свързани със специалните предмети.

В НМА преподаването става чрез пряк контакт между един преподавател с корепетитор и един студент. А от друга страна, има и дисциплини с колективен практически характер - това са учебните оркестри, хорове, камерни състави и др. Но в случай на повторна карантина, Академията е готова да премине в онлайн форма на обучение. Последният период на изолация е развихрил инициативността на студентите, които са организирали 2-минутен онлайн концерт по повод Великден.

На клипа виждаме феномена „десоциализиран симфоничен оркестър“ – студентите на НМА изпълняват „Разходка“ от „Картини от една изложба“ на Модест Мусоргски, оркестрация от Морис Равел. Всеки един от музикантите обаче свири от своя дом, като накрая всички партии са монтирани в един клип.

За момента обаче учебната програма в НМА върви по обичайния план, както и ежеседмичните концерти на Академичния симфоничен оркестър, в които като диригенти и солисти се изявяват студентите. Организират се и камерни концерти и много майсторски класове на известни български и чуждестранни изпълнители. Сред събитията, които не трябва да пропускате, е академичният майсторски клас по цигулка на Шломо Минц. 

Ректорът на музикалната академия проф. Цанев си пази мястото с манипулации

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!